България и Румъния не били готови за ЕС

България и Румъния не бяха още готови за членство в Европейския съюз. Европейската комисия обаче нямаше право да налага вето върху срока за завършване на предприсъединителните преговори.
Това отбелязва сегашният комисар по разширяването Оли Рен в интервю за белгийския вестник „Либр Белжик“, цитирано от БТА Той е номиниран за член и на следващата Европейска комисия, но като отговарящ за икономическите и валутни въпроси.
Ето защо с тогавашното холандско председателство на Европейския съюз предложихме механизъм за контрол, както и клауза, улесняваща отлагане на членството в случай на необходимост. Но новите правителства на България и Румъния се заеха сериозно с реформите, добавя той. Оли Рен не претендира, че около приемането на двете страни в Европейския съюз всичко е било наред, но изтъква, че „обстановката се подобри през 2007 г., когато те се присъединиха към съюза“.
Според Оли Рен научените уроци за Европейската комисия са да не се посочва дата за приемане на една страна в Европейския съюз преди предприсъединителните преговори с нея да са завършили напълно и да се определят по-стриктни критерии за членство. Ето, сега ние никога не сме посочвали такава дата по отношение на Хърватия.
Що се отнася до Турция, няма да отворим главата /в предприсъединителните преговори/ по фундаменталните права преди да сме сигурни, че законите за свободата на изразяване са коренно реформирани. Качеството е по-важно от бързината, подчертава Оли Рен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *