България може да загуби шефското място в ЕК

България е много възможно не само да загуби ресора, но и заместник-председателското място в Европейската комисия, тъй като тепърва ще започне натиска за това място и този важен ресор. Тази позиция изрази журналистът Аделина Марини, главен редактор на изданието euinside.eu. Определяйки новината за оставката на Кристалина Георгиева като изненадваща и неочаквана, предвид силните позиции на нейния пост и важността на нейния ресор, Марини изрази опасенията си, че вече няма значение кой ще бъде кандидатът, защото по-важно е, че на европейско ниво конюнктурата се е променила и прогнозира, че в този момент ще бъде много трудно България да запази този пост. Известно е, че след скандалът с неочакваната кандидатура на Георгиева за най-високия пост в ООН, лансирана от управляващите в България на мястото на една от фаворитките за мястото, другата българка Ирина Бокова, Георгиева излезе след провала в отпуск и се скри почти в нелегалност от широката публика. През това време явно са се водели интензивни пазарлъци между ЕК и Световната банка как да се прикрие провалът на еврокомисарката, за чието връщане явно Юнкер не е искал и да чуе повече. Едновременно с това за лош късмет на Георгиева по следите й се впусна финансова ревизия на пътуванията й в чужбина, които, според депутатите, подали сигнала, тя е харчила твърде широко средства на ИК да пътува  и да търси лобиране за посоченото й от други интереси високо място в ООН.

Марини подчерта, че тази година е изключително важна за европейския бюджет, защото е година за преглед на рамката 2014 – 2020 година. Предвид тежката миграционна криза и неубедителното излизане от икономическата криза, се очаква този бюджет да бъде предоговорен, т.е. да бъдат сменени приоритетите и е изключително важно кой ще заема този пост, за да може да балансира между интересите на страните – членки, които точно в този момент са разнопосочни.
В коментар за вероятността комисар Гюнтер Йотингер да заеме поста на Георгиева, Аделина Марини посочи, че това не е добра новина, защото колкото и да се опитва да бъде в комисарската си наднационална роля, трудно можем да си представим, че той няма да прояви германския си характер. От подобен вариант биха могли да пострадат по-малките страни в ЕС като България, които изцяло зависят от еврофондовете, въпреки че те вече са оформили стабилен фронт съвместно с Вишеградската четворка, смята журналистът.
„Щеше да бъде добре на този пост да бъде човек от Източна Европа, който познава добре проблемите и нуждите на новите страни – членки“, каза още тя. Явно използваното пожелателното минало време цели да прикрие липсата на всякакъв оптимизъм не само човек от България, но дори и от източната част на континента да застане на възловото място за разпределение на евросредствата.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *