България – наравно с Тринидад и Тобаго

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Подкупът – тази дълбока язва

Корупцията е – както знаем – вечният български проблем. Това потвърждава и новата класация на Transparency International, в която България застава на 73-та позиция – заедно със страни като Панама и Тринидад и Тобаго.

 Индексът на организацията класира в зависимост от степента на корумпираност 178 държави отгоре надолу. Според публикувания днес /26.10/ списък първите три места за най-малко корупция се заемат от Дания, Нова Зеландия и Сингапур. Германия е на 15 място с равен брой точки с Австрия. т.е. положението с корупцията в страната се е влошило спрямо миналата година, когато Германия е била класирана на 14 позиция.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  България получава оценка 2.9
България – по-надолу от Румъния
САЩ са 22-ри, запазвайки мястото си в класацията от миналата година. България е 73-та с равен брой точки заедно със Салвадор, Панама, Тринидад и Тобаго и държавата Вануату. Пред България на 69-тото споделено място се нареждат Бразилия, Куба, Черна Гора и Румъния. На 78-мо място са равните по степен на корумпираност Китай, Колумбия, Гърция, Лесото, Перу, Сърбия и Тайланд.
Най-корумпирана е Сомалия
Тук трябва да се отбележи, че в анкетите на Transparency International балът 10 е най-доброто постижение – класираната първа Дания набира 9,2 точки, а най-корумпираната и класирана съответно на последното 178-мо място Сомалия е близо до най-ниската възможна оценка – 1,1 точки. България е получила оценка 2.9, което представлява влошаване спрямо миналата година, когато точките са били 3,2. Сред най-корумпираните страни, освен Сомалия, са Мианма, Афганистан, Ирак, Узбекистан, Туркменистан, Судан, Чад, Бурунди, Екваториална Гвинея и Ангола с индекси между 1,2 и 2,2.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *