България не покрива минимума за качество на живот в ЕС

България продължава сериозно да изостава в развитието си в сравнение с другите държави в ЕС, като дори не успява да покрие минимума за качеството на живот. Това показва последното издание на Индекса на настигане, представено от институт „Отворено общество“. Изследването обхваща 35 държави в Европа – старите членки, новите и тези, които са кандидати за присъединяване към алианса. Нивото на развитие на страните се измерва по четири категории – икономика, добро управление, демокрация и качество на живот. Самите категории включват 47 базови индикатора.

Изследването за 2014 г. търси отговор на въпроса „Стигнахме ли вече?“, като изводите показват, че за някои страни отговорът е положителен. България обаче е в групата на държавите, които затвърждават негативните тенденции. Тя даже влошава позициите си и пада на 29-о място, докато в предходното изследване – за 2013 г., беше 28-а в класацията.

Най-лоши са данните за качеството на живот у нас, като в тази категория не покриваме минимума по нито един критерий. По образование заемаме 28-о място с 33 точки при минимум за напредналите страни от 43 точки. В здравеопазването нещата стават още по-лоши. Тук сме на 31-во място със скромните 24 точки при минимум от 52. Така стоят нещата и със социалните проблеми, но тук поне покриваме минимума за ЕС. Все пак добрата новина е, че като цяло за качество на живот се изкачваме с една позиция спрямо 2013 г. и сега сме на 30-о място в групата.

Индексът показва най-добри показатели за икономиката ни, която е класирана на 28-о място. Например тук един от базовите показатели е държавният дълг, по който сме на второ място в общата класация със 78 точки. Първо място е за Естония с 83 точки. По отношение на енергийната интензивност обаче сме на последното място с нула точки, а за пътищата сме пратени на 30-а позиция.

В категорията добро управление България заема 29-о място. По критерий корупция сме единствената държава, която не покрива минимума за ЕС, освен това сме на предпоследното 34-то място. След нас е само Албания. Не е изненадващо положението ни и по другите показатели – 32-ри по електронно правителство, 31-ви по върховенство на закона. Интересно е, че ефективността на правителството ни отрежда 30-о място, а по отношение на политическата стабилност минаваме минимума за Европа и заемаме 27-о място. Най-напред сме по липсата на конфликти и напрежение – 18-и.

В категорията демокрация сме на 28-о място, но няма нито един критерий, който да дава добри сигнали. По отношение на свободата на медиите сме класирани на 30-о място. Ако погледнем доверието в демокрацията, положението е дори по-отчайващо – 32-ро място, като с този резултат дори не минаваме минималното ниво за всички членки на ЕС.

„България е в застой.“ Такъв извод направи Марин Лесенски от института след представяне на изследването. Управляващите обаче решиха да гледат с оптимизъм на данните. „Има два начина за тълкуване на резултатите от изследването – оптимистичен и песимистичен. За мен оптимизмът е длъжностна характеристика. Не е приятно да чуем, че ни изпреварват страни като Черна гора и Хърватия, но това трябва да ни мобилизира, а не да ни отчайва“, коментира вицепремиерът Меглена Кунева при представянето на индекса.

КЪДЕ СА ДРУГИТЕ

След нас в комплексната класация от страните членки е само Румъния, която е на 30-о място. В дъното са Сърбия, Турция, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. Черна гора обаче ни изпреварва с една позиция. Полша също бележи забележителни постижения с 18-о място. Но има и обратни примери – когато страни с високи стартови позиции (като Унгария или Словения) влошават положението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *