България няма да е сред най-затъналите от финансовата криза

България не е толкова тежко засегната от кризата и затова няма причина за промяна в досегашната й макроикономическа политика. Това казаха експертите на Виенския институт за международни икономически анализи.
България не е така тежко засегната от глобалната финансова и икономическа криза, както някои други европейски страни и затова засега няма нужда от промяна в макроикономическата й политика. Това каза за Дойче Веле Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически анализи в отговор на въпроса какви са най-спешните икономически теми, с които трябва да се заеме бъдещото правителство на страната. “Свиването на икономиката не е особено голямо. Фискалната подкрепа до този момент може би е помогнала, така че не виждам особен повод за промяна в сегашната макроикономическа политика”, казва анализаторът.

България няма нужда от МВФ
Българската икономика се намира в сравнително стабилно състояние, казва Хуня. Затова, според него, България в момента няма нужда от допълнителни споразумения с Международния валутен фонд. Подобни договорки обаче със сигурност няма да навредят на страната. ”Едно споразумение с МВФ не изглежда непременно необходимо. Но, както се вижда и в случая с Румъния, дори ако тази подкрепа не е абсолютно необходима, тя би могла да донесе на страната още по-голяма ликвидност и стабилност. Така че би било разбираемо, ако новото правителство пожелае да започне работата си в условията на стабилност, която да е гарантирана за следващите една-две години. Пак повтарям, макар и България засега да няма спешна нужда от помощ, сключването на споразумение за подпомагане всъщност не е никак лоша идея.”

2011 година – светлина в края на тунела
По отношение на икономическото развитие в Централна и Източна Европа като цяло експертите от Виенския институт прогнозират, че едва 2011 година ще донесе на региона ясно изразена положителна тенденция и излизане от настоящата криза. Това ще стане обаче само при едно положително развитие на конюнктурата в световен мащаб или поне в Западна Европа, предупредиха икономистите при представянето на най-новите си прогнози и анализи за развитието на икономиките в Централна и Източна Европа.

Още рецесия, още безработица
Що се отнася до България, най-вероятният сценарий за настоящата година е рецесия, се казва в доклада на Виенския институт. Страната обаче вероятно няма да е сред онези, които ще затънат най-дълбоко в блатото. Прогнозата за догодина е за нулев БВП. Очаква се той отново да започне да расте едва през 2011 година, когато ще достигне 3%. Рецесията все още не е ударила с пълна сила българския пазар на труда, но това ще стане през втората половина на текущата година, вещаят експертите от Виенския институт за международни икономически анализи. Те очакват нивото на безработицата в България през следващите години да остане сравнително високо – около 8-9%. Deutsche Welle

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *