България остава апетитна хапка за инвеститорите в имоти

Пазарът на недвижими имоти се утвърди като един от двигателите на българската икономика, с рекорден оборот от 11,36 млрд. евро през 2007 година, съобщи базираната във Великобритания и Ирландия компания Обелиск (Obelisk).

Приходите от продажба на имоти в България са се повишили с 2,36 млрд. евро (ок. 26%) през миналата година, в сравнение с 2006-та. Тенденцията към сериозно нарастване се запазва и за 2008 година, прогнозират анализаторите на Обелиск, която търгува с имоти в различни части на света.

Бумът в строителството и продажбите в България се отдава на предишната липса или недостиг на модерни апартаменти, търговски площи и административни сгради. Увеличаването на инвестициите в туризма и производството, и нуждата от развитие на инфраструктурата също са сред факторите подхранващи ръста в строителния сектор, който се очаква да се движи между 12% и 16% (на годишна база) в периода до 2010 година, твърдят от Обелиск.

Множество местни и чуждестранни експерти по недвижимите имоти прогнозираха, че през 2007 година цените на имотите ще нараснат с 25-30%. Още в края на септември обаче, ръстът вече бе 32 процента, като в големите градове и най-вече в столицата София той бе и по-голям. Сред причините за това оскъпяване бяха развитието на пазара на ипотечни кредити и по-лесният достъп до тях, високите годишни приходи от инвестиции в имоти, както и фактът, че България остана много слабо засегната от световната финансова криза. Последното се дължеше на отдалечеността на страната от САЩ (където кризата възникна) и на сравнително затворената все още българска банкова система.

Чуждестранните инвеститорите в български недвижими имоти през 2007 година са били предимно от Великобритания (40%) и Русия (38%).Обелиск цитира Николин Гавраилов, председател на Българската предприемаческа камара, според когото оборотът на строителния сектор през 2007-ма е достигнал 5,6 милиарда евро. Заедно с успешното представяне на сектора „недвижими имоти“, Българската икономика като цяло отбелязва стабилен ръст за пореден път през миналата година, като според изчисления на сп. „Икономист“ той е 6,4 процента (в реално изражение).

Българските емигранти по света също са оказали благотворно влияние върху развитието на икономиката чрез техните инвестиции в недвижими имоти в страната. По предварителни данни на Световната банка, потокът от инвестиции от българи, работещи в чужбина, към родината им е достигнал 1,26 милиарда евро през 2007 година.

Българската народна банка пък твърди, че сумата е по-висока – 2 млрд. евро, или 7% от брутния вътрешен продукт на страната. В желанието си да осигури трайно и стабилно нарастване на преките чуждестранни инвестиции, българското правителство извърши някои смели промени в данъчната система.

Водещи бяха намаляването на корпоративния данък на 10% от 1 януари 2008 година, както и въвеждането на единна данъчна ставка, също 10 на сто, за доходите на физическите лица. И двете превръщат България в привлекателно място за инвестиции и за живеене. В заключение, експертите на Обелиск твърдят, че въпреки сериозното нарастване на цените на недвижимите имоти в България, пазарът в страната ще продължи успешно да конкурира други европейски „имотни“ дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *