България остава на сухо с европейските фондове

Още година България няма да получи средства по голяма част от „новите“ оперативни програми за периода 2014-2020 г. На практика, освен 2014 г., която е изцяло „нулева“ за еврофондове, такава се очертава и 2015 г. за програмите за пътища, жп-инфраструктура, екология и градско развитие. Това става ясно от поредица изказвания на министри от служебния кабинет на Георги Близнашки и техните наследници от втория кабинет „Борисов“.

По време на първия парламентарен контрол на служебния кабинет, който се проведе през миналата седмица, бившият вече вицепремиер Илияна Цанова потвърди, че има шанс одобрение да получи единствено програмата за „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

От парламентарната трибуна Павлова изрази опасение, че оперативните програми с най-голям бюджет „Околна среда“, „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и „Регионално развитие“, ще бъдат одобрени най-рано през средата на 2015 г., което на практика ще позволи усвояване на средства едва в края на следващата година или началото на 2016 г.

ЕК допуска стартирането на проектите да се осъществи и на по-ранен етап, като за целта се използват средства от националния бюджет, които по-късно ще бъдат възстановени от европейската солидарност. Проблемът е, че България не разполага със свободен финансов ресурс. Такъв би могъл да има само, ако страната ни тегли голям заем и увеличи бюджетния дефицит за 2015 г. над лимита от 3%, вписан в договора от Маастрихт.

Така големи инфраструктурни проекти (строеж на магистрали, подмяна на ВиК-мрежа, изграждане на пречиствателни станции, ремонт на градска инфраструктура) ще стартират със забавяне от около една година.

Най-рано през средата 2015 г. ще бъде одобрена и новата Програма за развитие на селските райони. Това признание направи миналата седмица и служебният министър на земеделието Васил Грудев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *