България остава сред най-нещастните държави в света.

България остава сред държавите с най-нещастно население в света, макар и да подобрява представянето си. В публикуваната в сряда ревизирана версия на Доклада за световното щастие (The World Happiness Report) за 2016 г. страната заема 129-а от позиция от общо 157 държави при 134-о място през 2015 г. На върха на класацията са Дания, Швейцария и Исландия.

За сравнение – Румъния заема 71-а позиция, Турция е на 78-о място, непосредствено след Косово, Сърбия е класирана на 86-а позиция, а Македония и Гърция са съответно номер 95 и номер 99 в подреждането. Непосредствено преди България в класацията са Сенегал, Република Конго, Грузия, ДР Конго, Гана и Украйна, а след България се подреждат Мавритания, Зимбабве, Малави, Судан и Габон. Проучването се изготвя от съвместната инициатива на ООН и Колумбийския университет „Мрежа за решения за устойчиво развитие“ (Sustainable Development Solutions Network, SDSN).

За да изчислят равнището на щастие в отделните страни, анализаторите интервюират по около 1000 души във всяка държава, като ги питат къде по скала от 0 до 10, която обхваща възможностите от най-добрия възможен за тях живот до най-лошия възможен, смятат, че се намират в момента. След това отговорите им се анализират, като се отчита влиянието на шест на различни фактора за цялостното им възприятие – БВП на човек от населението, социална подкрепа (която измерва доколко човек може да очаква помощ от приятели и роднини при проблеми), очаквана продължителност на живота в добро здраве, социална свобода на избор какво да правиш с живота си, щедрост (която се измерва на базата на скорошни дарения) и възприятия за корупция. Вземат се предвид и средните стойности на положителни (смях и наслада) и отрицателни (безпокойство, тъга и гняв) емоции за предишния ден.

Защо сме нещастни

Според резултатите от доклада, България е и най-ниско класираната сред държавите в Европа с краен резултат от изчислявания от авторите на доклада индекс на щастието 4.217 при средно за всички анализирани държави 5.382. Най-съществените фактори за нещастието на българите са корупцията в политическите среди и бизнеса, както и ограничените възможности за щедрост и свобода на личен избор.

Малка положителна новина на този фон е фактът, че усещането за щастие в страната се подобрява – България е в групата на 70-те държави, в които през последните три години има ръст, като заема 31-о място измежду тях с подобрение от 0.373 единици от 10-степенния индекс. За същия период възприятията за щастие са се влошили в 66 държави.

Парите не са всичко

„Измерването на собственото възприятие за щастие и постигане на благополучие трябва да бъде в дневния ред на всяка нация, която започва да преследва цели за устойчиво развитие“, коментира Джефри Сакс, който е един от редакторите на доклада, директор на Института за Земята към Колумбийския университет, ръководител на SDSN и специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. По думите му преследването на подобни цели въплъщава идеята, че за поддържането на човешкото благополучие е необходим холистичен подход, който обединява икономически, социални и екологични цели.

„Вместо да възприемаме ограничен подход, фокусиран единствено на икономическия растеж, трябва да насърчаваме обществата, които са проспериращи, справедливи и устойчиви от екологична гледна точка“, допълва той. Показателни в този смисъл са и резултатите на държави като Коста Рика, която заема 14-о място в крайното класиране, макар и да не е икономическа сила, или пък на Исландия (3) и Ирландия (19), които успяват да запазят равнището на щастието сред населението си въпреки преживените икономически и банкови кризи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *