България отчита в Брюксел как е усвоила средствата от първите седем години в ЕС

България ще представи днес в Брюксел постигнатото с пари от еврофондовете през първите седем години от членството си, както и плановете за изразходване на средствата, които ще получи от следващия евробюджет, предаде БНР.

Събитието ще е под наслов „Модерното лице на древна страна по пътя ѝ към 2020 г.“, и ще събере представители на основните европейски институции. Тази проява идва в момент, в който преговорите по евробюджета до 2020 г. навлизат във финална фаза и предстои да бъдат одобрени новите правила, по който ще се разпределят еврофондовете занапред.

Макар и с усвоени едва 35 на сто от тях досега и с негативен имидж заради нередности и злоупотреби, България има амбицията дапокаже, че европейските средства са ѝ помогнали да се промени към по-доброи че иска да продължи по този път.

За целта освен вицепремиера, отговарящ за еврофондовете – Зинаида Златанова, в Брюксел пристигат министърът на околната среда и водите, заместник-министрите на транспорта и образованието, ръководителите на управляващите органи на различните оперативните програми. Те ще запознаят представителите на европейските институции с т.нар „добри практики“, както и с успешните проекти и социално-икономическият ефект от тях.

Проявата е в рамките на ежегодната инициатива „Дни на отворените врати“, в която България се включва за първи път. Организатори са Комитета на регионите и главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия.

Всяка година в него участват по около 6000 представители на държавите членки на ЕС, като през тази година акцентите в дебатите ще са свързани с взаимодействието и сътрудничеството между институциите, с иновативни подходи и предизвикателствата пред новия програмен период 2014-2020 г. Българското участие е в рамките на проект, финансиран от оперативната програма „Техническа помощ“.

На събитието се очаква да присъстват над 200 гости – представители на Европейската комисия, Европейския парламент, дипломати, експерти от държави членки на Европейския съюз, представители на медии и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *