България постави въпроса за изписването на еврото

От името на българското правителство министър Гергана Грънчарова постави пред външните министри на ЕС въпроса за изписването на името на единната европейска валута. България настоява на кирилица то да се изписва като „евро“, а не както настоява Европейската централна банка – „еуро“. Това стана по време на неформалната среща на външните министри на ЕС в Португалия, проведена на 7 и 8 септември т.г. Длъжни сме да съберем и да представим всички аргументи в подкрепа на нашата позиция, независимо от шансовете за успех, каза министърът по европейските въпроси, която представляваше страната ни на срещата.

На неформалната работна среща („Гимних“), за първи път, след като експертите приключиха работата по съставянето му, на политическо равнище беше разискван цялостният текст на Договора за реформа на ЕС. Следващото политическо обсъждане на документа ще бъде на предстоящия през октомври Европейски съвет.

Работните сесии на външните министри започнаха с дебати за партньорството на ЕС с Русия, енергийната сигурност и подготовката на форума ЕС – Африка. На срещата Европейската комисия беше представена от комисарите за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, за институционалните отношения и комуникационната стратегия Маргот Валстрьом и за разширяването Оли Рен.

Основна тема за разискване през втория ден на форума бе ситуацията в Косово. Специално участие в тази сесия има представителят на ЕС в „Тройката“ за Косово Волфганг Ишингер, както и представителите на Европейския парламент Елмар Брок, Енрике Барон Креспо и Ендрю Дъф. Българската страна предложи една от следващите срещи на „Тройката“ за Косово да се проведе у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *