България привлече малко под 2 млрд. евро от дълговия пазар при по-добри условия

България привлече достатъчно търсене от инвеститорите в облигации, така че правителството успя да намали първоначално планираната възвращаемост на първите си еврооблигации от една година. Страната започва емитирането на нов външен дълг, предлагайки на международните инвеститори 7- и 12-годишни облигации, деноминирани в евро, съобщава Bloomberg.

„България успя да реализира успешно предлагане на дълг за малко под 2 млрд. евро“, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Търпанов, старши дилър в SG Експресбанк. По думите му са продадени седемгодишни облигации за 1,144 млрд. евро и 12-годишни книжа за 850 млн. евро, а е имало поръчки за около 4,5 млрд. евро.

В сутрешните часове емисията е била предложена при широки първоначални спредове над суапа.

Първоначално седемгодишните дългови книжа са били оферирани пред инвеститорите с 205 базисни пункта над съответния осреднен лихвен евро суап, което предполага доходност от около 2,32%. Новите 12-годишни еврооблигации са предложени на инвеститорите с премия от 245 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага доходност от около 3,24%.

Впоследствие високият инвеститорски интерес към новите български книжа е довел до намаляване на лихвената премия и сега 7-годишните книжа се търгуват с между 195 и 200 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага годишна доходностмежду 2,22% и 2,27%. Лихвената премия по 12-годишните книжа се понижава до 240 базисни пункта над осреднения евро суап, което пък предполага доходност по тези книжа от 3,19%.

СпоредТърпанов окончателно постигнатата доходносте 3,15% за12-годишните книжа и 1,91% за седемгодишните книжа. Според него тази емисия е донякъде изненадваща, защото не е била предшествана от т. нар. роудшоу. По думите му обаче сега страната ни е можела да си позволи това.

„Ако я сравним (емисията, б. ред.) с останалите емисии по кривата, то сегашните книжа са доста справедливо оценени със съответната премия за новоемитирани книжа“, заяви дилърът.

Емисията се управлява от BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan и UniCredit, а България се оценява с рейтинг Baa2 от Moody's, BB+ от Standard & Poor's и BBB- от Fitch.

Най-бедната страна в Европейския съюз се стреми да набере средства за рефинансиране на дълга, включително и за намаляване на бюджетния дефицит и изграждане на паричен буфер, преди централната банка да извърши стрес тестове на банките в страната, коментира Bloomberg. България емитира през миналата година дълг за рекордните 3,1 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *