България протестира пред ЕК заради квотата за улов на калкан

България протестира пред Европейската комисия заради намаляването на квотата й за улов на калкан. В предложението на Еврокомисията за 2010 година на страната ни са наложени ограничения до 38 тона годишно, което ще доведе до социално напрежение в рибарския бранш.
Предлаганото намаление ще доведе до много големи ограничения на улова на калкан, тъй като досегашната квота от 50 тона през 2008 година беше изпълнена още през месец септември, а през 2009 година – в края на месец март. Поради това намалението ще има още по-негативен ефект върху рибарския сектор.
Съществува реална опасност цели рибарски общности, които разчитат на улова на калкан, да останат без доходи. Въз основа на направените от български учени проучвания, показващи, че състоянието на запаса е стабилно,
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури счита, че общият допустим улов на калкан може да бъде увеличен или поне запазен на нивото на 2009 година. Агенцията иска Европейската комисия да преразгледа искането си за намаление на квотата на калкан.
В средата на ноември ще стане ясно дали Брюксел ще уважи позицията на България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *