България, Румъния и Молдова създават общ туристически маршрут

Скални манастири, винарни, балнеолечебни курорти, пансиони за селски туризъм, както и слънчеви плажове и омайващи пейзажи в Делтата на река Дунав са местата, които ще могат да посетят туристите.

Обиколката следва да започне в Кишинев и да включва курортите Албена и Балчик в България, манастирът Орхейул Век и град Кахул в Молдова, курорта Ефорие Норд в Румъния и др. Цените ще варират в зависимост от типа пакет – религиозен, винен, балнеолечебен, културен туризъм.

Габриел Марджиняну, председател на Асоциацията на работодателите в туристическата индустрия в Молдова, заяви, че макар да изглежда уморителна обиколката от неколкостотин километра, има търсене към подобни пътувания.

Минус в Молдова и в България обаче е лошата пътна инфраструктура, отбелязват туроператори, цитирани от „Адевърул“.

Бившият румънски министър на туризма Кристиан Петреску отбелязва, че това е първият проект, който насърчава сътрудничеството в рекламирането и развитието на туризма, а не конкуренцията. „Мисля, че всички са ходили в Испания, Италия и Франция. Време е да дойдат в Румъния, Молдова и България“, казва Петреску.

Маршрутът е реализиран в рамките на европейски проект, който има за цел да създаде стратегическо партньорство в подкрепа на трайното икономическо развитие на Черноморския регион чрез остойностяване на туристическия потенциал на зоната.

„Проектът не трябва да спира дотук, резултатите му трябва да се усещат в продължение на няколко години“, заяви Михай Бобе, консултант по европейски проекти в кметството на Ефорие Норд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *