България се готви за нова газова криза

България се готви за нова газова криза. Запасите от синьо гориво в хранилището „Чирен“ сега са 3 пъти по-големи, отколкото по същото време миналата пролет.

Това показват данни на държавната фирма „Булгартрансгаз“, пише „Преса“.

Складът вече разполага с над 290 млн. куб. м, докато в средата на май 2013 г. там е имало едва 90 млн. куб. м. Сегашното количество може да осигури за 70 дни доставките на газ за най-уязвимите клиенти – топлофикациите и предприятията с непрекъсваемо производство.

Потреблението на синьо гориво този месец е между 5,7 и 6,2 млн. куб. м на денонощие. Възможностите на сондите за добив на газ от „Чирен“ обаче са недостатъчни, за да покрият нуждите изцяло. Те имат възможност да доставят максимум 4,2 млн. куб. м, или между 60 и 75% от необходимото на страната. Всяка седмица в хранилището се нагнетяват нови 10-11 млн. куб. м. Капацитетът му се оценява от „Булгартрансгаз“ като недостатъчен – 550 млн. куб. м. За сравнение годишното потребление у нас е 2,5-2,7 млрд. куб. м.

В случай на криза в доставките на руски газ през Украйна министърът на икономиката и енергетиката ще разпореди на компанията „Мелроуз рисорсиз“ да увеличи максимално местния добив от находищата „Каварна“ и „Калиакра“. Годишно оттам се покриват 10-11% от националното потребление. Експертна работна група заминава в понеделник за Турция за преговори по проекта за изграждане на нова газова връзка с дължина 180 км. Интерконекторът ще осигурява алтернативни доставки за България. Очаква се строителството да отнеме до 2 години. Страната ни ще трябва да вложи в него около 100 млн. евро.

Доставките на руски газ за ЕС няма да бъдат прекъснати, докато траят преговорите между Русия, Украйна и ЕС. Това заяви вчера говорителят на Еврокомисията Пиа Хансен. Такова е било решено на срещата във Варшава на 2 май между еврокомисаря Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна. ЕК е предложила на Москва да има нова тристранна среща за газа на 26 май.

Президентът Владимир Путин изпрати преди ден второ открито писмо до европейските лидери. Той предупреждава, че от 1 юни Русия ще доставя на Украйна толкова газ, за колкото е получила предплата. Отправя и упрек към ЕС за пасивност при уреждането на украинския газов дълг. Говорителят Хансен определи тази оценка като неоснователна и призова доставките да не бъдат използвани като политическо оръжие.

ЕК е предложила на големи компании потребители сами да купуват и да нагнетяват газ в хранилища на Украйна. В отговор обаче фирмите поискали от Брюксел политически гаранции, че горивото няма да изчезне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *