България се превръща в Балкански цифров хъб

България е с амбиция да се превърне в дигитален хъб на Балканите и Югоизточна Европа и това вече се случва без много шум.

Това заяви в края на миналата седмица служебният министър на икономиката Теодор Седларски по време на международната конференция „Индустрия 4.0“. „Четвъртата индустриална революция, основана на цифровите технологии, обаче не е само IT секторът, където България е изключително разпознаваема. Говорим за дигитализация и на старите производства, което ще повиши ефективността им“, обясни Седларски. В тази връзка икономическото министерство разработва стратегия за подпомагане на българската индустрия, за да може тя да се възползва в максимална степен от глобалната свързаност, изкуствения интелект и технологичните нововъведения.

Четвъртата индустриална революция ще доведе до изчезването на някои професии и традиционни технологии, но и ще открие и нови възможности за бизнеса, заяви Малина Крумова, служебен вицепремиер по европейските фондове по време на конференцията, информира в.Сега. Крумова отчете критичното изоставане на страната ни с въвеждането на електронното управление. „Няма как да очакваме индустрията и бизнесът да се дигитализират, ако обществените институции продължават да живеят в миналия век“, посочи тя. Статистика на Еврокомисията пък показа, че само 20% от производствените предприятия в България използват нови технологии, а по дял на високоиновативните фирми (под 10%) сме на последно място в ЕС.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *