България скърби за жертвите на трагедията в Охрид

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от трагичния инцидент с потъналия кораб „Илинден“ в Охридското езеро.
При инцидента от 5 септември загинаха 15 български граждани. Корабът се преобърна на около 200- 300 метра от брега на езерото. Сред причините за трагедията бяха посочени, че корабът е твърде стар – произведен е през 1924 г., както и че е бил претоварен и е получил технически проблем в средствата за управление.
Жертвите при трагичния инцидент са от село Антон, Пирдоп, Златица, Рибарица и Мирково. Най-много жертви има от Антон – осем. Сред тях са семейство възрастни хора, както и брат и сестра. Сред 40-те оцелели 16 са жители на Антон. В общината беше обявен тридневен траур.
Загиналите от Пирдоп са четирима, сред които е момиче на 22 години. То е било в Охрид заедно с майка си и 16-годишната си сестра, които са сред оцелелите. Три от жертвите са жени от Златица, Рибарица и Мирково.
С решение на правителството семействата на засегнатите от инцидента ще бъдат подпомогнати с по 10 000 лева.
Общо 38 оцелели от трагедията в Охрид се прибраха късно вечерта на 5 септември с правителствения самолет Ту-154М, изпратен от премиера Бойко Борисов, за да ги върне в България. На летището в София те бяха посрещнати лично от премиера и министри. Във ВМА бяха откарани 10 от оцелелите, а останалите бяха транспортирани по домовете им. Днес стана ясно, че двама от пострадалите при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро остават на лечение във ВМА, съобщиха от болницата. Майката и сестрата на загинало момиче са изписани от ВМА. Те бяха настанени в болницата под силен стрес, но психолози са преценили, че ще бъде по-добре възстановяването им да продължи в домашна обстановка. В момента във ВМА са останали двама от пострадалите. Единият е в хирургичното отделение с натъртвания в областта на гърба, като се очаква в близките дни също да бъде изписан. В интензивния сектор е жена с аспирационна бронхопневмония, чието лечение вероятно ще продължи по-дълго. Тя е била приета в реанимацията в болницата в Охрид и е била в най-тежко състояние.
Около 10 часа днес е тръгнал автобус от Пирдоп, който е преминал и през Антон, за да откара роднини на загиналите в Охридското езеро до летището в София. Това съобщи кметът на Пирдоп Антоанета Илиева, цитирана от БТА. От София близките ще пътуват с военен самолет до Скопие, където предстои разпознаване на телата на загиналите. В автобуса от Пирдоп и Антон ще има 14 души, като родственикът на загиналата жена от Рибарица ще бъде превозен до София с друг транспорт. По думите на Илиева първоначалната информация била, че след разпознаването телата ще бъдат транспортирани веднага до България със същия самолет, с който ще се върнат и роднините. Има обаче вероятност труповете да останат в Македония още един-два дни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *