България – сред аутсайдерите по растеж на БВП за 2010

Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ прогнозира, че Брутният вътрешен продукт /БВП/ на България през 2010 г. ще отчете отрицателен растеж от -1.2 на сто, стана ясно на Годишната среща на институцията, която се провежда в Загреб, Хърватия.

За 2011 г. пък от банката предвиждат българската икономика да нарасне с точно 3 процента.
Според ЕБВР, от региона на Югоизточна Европа най-голям икономически ръст през тази година ще бъде регистриран в Македония – 2.2%. 2.1% ще добави БВП на Сърбия, 1.4% – на Албания, а с под процент ще нараснат икономиките на Босна и Херцеговина и Черна гора. Нулев растеж се предвижда за северната ни съседка Румъния.
Въпреки че ЕБВР е дала най-лоша прогноза за българската икономика за тази година, то през следващата, според банката, ще бъдем сред най-добре представилите се държави от югоизточния европейски регион. Над 3 на сто икономически растеж се предвижда и за Сърбия, Албания и Румъния. Най-слабо догодина пък ще се представи Босна и Херцеговина – само с 1.7 на сто ръст на БВП, смятат от банката.
Според прогнозите, тази година икономиките на прибалтийските републики няма да успеят да изплуват, дори и на Естония, която убеди Европейския съюз, че въпреки проблемите заслужава догодина да влезе в еврозоната. За следващата 2011 г., обаче, от ЕБВР прогнозират, че трите държави ще регистрират икономически ръст от по над 3 процента.
Според експерти от ЕБВР, данните за настоящото състояние на икономиките на страните от Централна и Източна Европа, както и прогнозите, сочат, че възстановяването от кризата вече е започнало. Наблюдават се, обаче, сериозни различия в темповете на растеж, а несигурността в региона остава висока.
Според банката, възстановяването на държавите от Централна и Източна Европа ще бъде значително по-бавно в сравнение с развитите европейски страни.
На пресконференция главният икономист на ЕБВР Ерик Берглоф обясни, че основните рискове пред държавите от региона са намаляващото вътрешно търсене заради високата безработица и свиването на доходите, спадът в производството, ръстът на „лошите” кредити, както и гръцката криза.
Ситуацията в Гърция, според Берглоф, застрашава донякъде стабилността на банковите системи в държавите от Централна и Източна Европа, тъй като клоновете на гръцките финансови институции зависят от финансирането на банките – майки, макар и да са добре капитализирани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *