България сред най-засегнатите от глобалното затопляне

България, наред с Испания, Португалия, Италия и Гърция, вероятно ще е сред страните от ЕС, които ще понесат най-сериозни финансови щети от промените в климата.
Това предупредиха в огласен днес доклад експерти от Обединения изследователски център към Европейската комисия, цитирани от Франс прес, на която се позова БТА.
Ако не бъдат взети навременни мерки, глобалното затопляне би могло да коства на ЕС между 20 и 65 милиарда евро загуби, предупредиха специалистите. Документът е изготвен на базата на изследване, което предвижда няколко сценария за повишаване на температурите и морското равнище. Според тях през 80-те години на този век температурите в Европа ще повишат с 2,5 до 4,5 градуса по Целзий, а морското равнище – с 46 до 88 сантиметра.
В доклада се отбелязва, че ако тези климатични промени настъпят още днес, то ЕС ще трябва да отдели между 20 и 65 милиарда евро от своя БВП, за да справи с проблемите, които те ще породят.
В документа се отчита, че най-големи щети в икономически план от глобалното затопляне ще понесат страните от Източна и Централна Европа.
„Само Северна Европа би могла да извлече полза от климатичните промени“, се отчита в доклада.
Като пример се посочва сферата на туризма, която в Северна Европа ще отчете печалби заради климатичните промени, които ще доведат до пренасочване на потока от туристи към тези части на континента. В доклада не се посочват какви щети ще нанесат климатичните промени на биоразнообразието и на екосистемите в ЕС. Не се посочва и до какви природни бедствия в Европа биха могли да доведат климатичните промени. Отчита се влиянието на глобалното затопляне върху четири особено чувствителни към климатичните изменения сфери като селското стопанство, наводненията, свързани с повишаването на нивото на водата, промените в крайбрежните райони с преселването на жителите им, и туризма.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *