България – стабилни пари и неефективна държава

България се нарежда на 49-то място от 151 страни, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013“, изготвен от канадския институт „Фрейзър“ и разпространен за България от Института за пазарна икономика (ИПИ). Докладът представя картината през 2011 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Хонконг е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода. Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6,87 точки от максималните 10 в сравнение с 6,74 през миналата година.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-то място в света. В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света. Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7,89 т. за Финландия (7-мо място в класацията) до 6,59 т. за Словения (97-мо място в класацията). България е на 22-ро място сред страните в ЕС с резултат от 7,26 точки от максималните 10, което е понижение в сравнение с миналата година, когато страната беше класирана на 47-мо място със 7,30 точки

България печели точки заради плоския данък. В същото време високото осигурително бреме и големият обем на държавните трансфери и субсидии дърпат резултата надолу.

Законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост традиционно са най-слабата област за България. Независимостта и безпристрастността на съда са на изключително ниско ниво. Проблемните области се допълват с липсата на доверие в полицията и неефективна защита на правото на собственост.

Най-висока оценка страната получава за достъпността до сигурни и стабилни пари, благодарение на валутният борд и ниската инфлация.

„Притеснително е, че България отбелязва сериозен застой при развитието на икономическата свобода. Изглежда правителствата през последните години нямат воля за сериозни реформи, които да осигурят повишаване на свободата на гражданите и бизнеса и по-добро управление на страната. Въпреки наличието на стабилни пари и положителното влияние на плоския подоходен данък, България продължава да е пример за неефективна съдебна система, корупция и високо регулиране“, заявява Зорница Славова от ИПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *