България става топ дестинация за аутсорсинг

Град Пловдив, който има 6 000-годишна история и е богат на археологически находки, отново е във възход, пише Financial Times. През 2019 година вторият по големина град в България ще стане световна столица на културата. БВП расте с 12-13% на година. Голяма част от този ръст се дължи на бума в IT сектора.

Кметът на града Иван Тотев казва: „Моята мечта е да видя Пловдив да се разраства като индустриален и културен център в България.“ Тотев подкрепя инициативи от частния сектор, които целят да направят града бързо развиваща се IT и аутсорсинг дестинация.

Пловдив е пример за разрастването на аутсорсинг индустрията, на която се дължи 4% от БВП на страната. Според индекса на A T Kearney – 2014 Global Services Location Index, България е 9-ата най-предпочитана за аутсорсинг дестинация в света.

Заплатите в сектора са по-ниски, в сравнение със Западна Европа, но дават по-добър стандарт на живот, в сравнение със заплатите от други сектори в България.

Пловдив привлича инвеститорите в района до голяма степен благодарение на Тракия икономическа зона (ТИЗ) – публично-частно партньорство, в което са включени 6 индустриални зони в и около града. ТИЗ е първата подобна зона в България, в която дори малки общини могат да кандидатстват за финансиране от държавния бюджет и европрограми.

Стойността на инвестициите в проектите на ТИЗ са надхвърлили 1 млрд. долара, откакто тя започна да се разраства през 1990-те години. Очаква се в следващите 10 години да бъдат инвестирани още 800 млн. евро.

„Това са консервативни изчисления. Интересът расте стабилно,“ казва Пламен Панчев, управляващ директор на ТИЗ и председател на строителната Сиенит Холдинг.

Над 100 инвеститори, най-вече от Европа, са привлечени от благоприятните за правене на бизнес закони, ниските цени на труда и плоския данък от 10%. Сред тях са швейцарската група ABB, немската верига Kaufland и др. В момента, заедно с немския Fraunhofer Institute и китайската компания Huawei, се развива проект за „смарт“ град, с който да се подобри енергоефективноста и да се намали индустриалното замърсяване в зоната ТИЗ.

Друга китайска компания – Hainan Longquanren Century Invest and Development е партньор на ТИЗ в проекта Евро-китайска икономическа зона за развитие, чийто цел е да се привлекат повече китайски инвестиции, като се установи нещо като логистичен център между Европа и Азия. ТИЗ дава работа на 12 000 души, в това число на граждани в бедни селски райони. Липсата на квалифицирани служители, обаче е проблем. Председателят на Information and Communication Technologies Cluster Ивайло Старибратов настоява за учебните програми в университетите и гимназиите да влязат повече предмети, свързани с IT сектора. Други градове като Велико Търново, Варна и Бургас също виждат ползата от разрастването на сектора за аутсорсинг. Увеличава се чуждестранното присъствие.

Американският конгломерат HP отвори своя лаборатория офис в София. Само в София около 20 000 души са в готовност да заемат позиции в сектора – приблизително такъв е броят на работещите в него в останалата част на страната. „Потенциалът, който имаме, може до удвои дела на сектора в БВП в следващите 3-5 години,“ казва Стефан Бумов, председател и изпълнителен директор на Sofica Group – най-голямата българска компания за аутсорсинг, която бе купена от американската TeleTech миналата година.

Илия Кръстев, главен изпълнителен директор на A Data Pro, казва, че ниската раждаемост и ниското ниво на образование ще бъдат проблеми за сектора и биха могли да „спънат растежа му“. Според него България трябва да улесни процеса на наемане на чужденци на работа, да спре „изтичането на мозъци“ и да привлече българите, завършили в чужбина с подобрение на качеството на живот у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *