България със спад в класацията Doing Business

Условията за правене на бизнес в България се влошават за трета поредна година. Това показва световната класация за оценка на бизнес средата Doing Business. В новия доклад на Световната банка България е на 39-о място от 190 държави и пада с една позиция в сравнение с 2016 г. Ако се отчетат всички методологически промени при изготвянето на класацията през тази и миналата година обаче, България би паднала не с едно, а с две места.

 

Страната ни отбелязва напредък по критериите достъп до електрическа мрежа и плащане на данъци, но за сметка на това отбелязва спад при почти всички останали сфери. Класацията сравнява условията за правене на бизнес по света, като изследва времето и средствата, които изразходват компаниите в дадена държава, за да отговорят на изискванията там – от стартирането на бизнес, през взимането на кредит до обявяването в несъстоятелност. В тазгодишната класация не са разгледани регулациите върху пазара на труда, информира capital.bg.

Прави впечатление, че Румъния набира преднина и вече е с три места пред нас. Други страни от Централна и Източна Европа, които изпреварват България, са Полша и Чехия, съответно на 24-то и 27-о място. Най-добре се представя Македония, която е на 10-о място в класацията.

В детайли

Започването на бизнес в България продължава да бъде трудно, като страната е загубила четири позиции в подреждането по този показател. Процедурата не е от най-сложните и скъпи в света, но въпреки това България остава на 82-ра позиция. В самия показател има минимално подобрение, но за сравнение в Нова Зеландия, която е на първо място по този индикатор, бизнес се започва в рамките на половин ден, докато за регистрацията на фирма в България са нужни 23 дни. Едно място пред нас по този показател е Чехия, докато Унгария, Словакия, Румъния и Гърция са доста пред нас.

Лек напредък в резултатите, но спад в класацията с едно място има и в даването на разрешително за строеж. Това се дължи на факта, че другите държави са направили повече подобрения от България при облекчаването на регулациите.

Най-отчетливо подобрение има във времето за свързване с електричество, където се изкачваме с 6 места. От Световната банка отчитат като плюс тази година, че дружествата, които се занимават с доставката на енергия, използват нова система за енергиен мениджмънт – Система за надзорен контрол и събиране на данни (SCADA). В момента според доклада в България са нужни шест процедури за включване на електричество и се чака средно 130 дни. Резултатът ни продължава да бъде лош, въпреки че в Румъния например са нужни 182 дни, а в Унгария – 257 дни.

Минимално подобрение имаме и в бързината, с която фирмите се справят с фалити. България се изкачва с две места и в класацията по бързина на плащане на данъци, като страната достига 83-то място. За сметка на това получаването на кредит остава трудно и в това отношение не отбелязваме прогрес.

България губи три места и в най-добрия си показател – закрилата на малките инвеститори. Там страната ни е на завидната 13-а позиция, докато през миналата година е била десета. Въпреки спада в позициите промяна в оценката ни няма.

На дъното и на върха

Зад България остават страни като Русия (40), Гърция (61) и Турция (69). Последната петица се заема от Южен Судан, Венецуела, Либия, Еритрея и Сомалия.

Тази година Нова Зеландия измества Сингапур от челната позиция, като според Световната банка това се дължи най-вече на понижаването на осигурителните вноски и на въвеждането на нова регулация, която улеснява плащането на данъците. Останалите в челната петица са Дания, Хонконг и Южна Корея.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *