България с почти двоен скок на произведения от фотоволтаици ток през 2013 г.

През миналата година произведената енергия от фотоволтаичните централи у нас почти се удвоява, показва статистиката на EurObserv'ER – организация, чието създаване е подкрепено от Генералната дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия.

Според техните данни през 2013 година у нас са произведени 1,35 млн. гигаватчаса електричество от фотоволтаичните централи. Година по-рано произведените количества са били 754 хил. гигаватчаса.

Като цяло в ЕС са произведени малко над 80,2 млн. гигаватчаса, докато през 2012 година произведените количества са били 67,5 млн. гигаватчаса. Най-големият производител на електричество от фотоволтаични централи в ЕС е Германия. През миналата година в страната са произведени 30 млн. гигаватчаса.

Всъщност Германия е страната с най-много соларни мощности на територията на ЕС. В страната има изградени 36 хил. мегават-пика (MWp), докато в целия ЕС те са 78,7 хил. MWp. Така страната изпреварва южни държави като Италия (със 17,6 хил. Mwp), Испания (4,7 хил. MWp) и Гърция (с 2,6 хил.MWp).

В България инсталираните мощности са 1,01 хил. МWp, показва още статистиката на организацията към края на 2013 година.

Парадоксалното в случая с германските инсталации е, че в южните държави разходите за производството на електричество от фотоволтаичните централи са по-ниски. Производството зависи от една страна от слънчевото греене, което на юг е по-продължително, но същото така и от индекса на ирадиацията, който е по-благоприятен за производство на енергия в южните части на континента.

Като цяло, що се отнася до цената на произведената от соларните паркове енергия, средно в ЕС тя е 100 евро на киловатчас. По този показател тя е конкурентна спрямо парковете, разположени в другите части на света.

В Германия цената на електричеството от слънцето варира между 79 и 98 евро на киловатчас за големите паркове. Малките паркове, както и панелите, поставени на покривите, произвеждат електричество с цена между 98 и 222 евро, сочат данни на института Fraunhofer, цитирани от EurObserv'ER.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *