България с рекорден износ на пчелен мед

По думите му по предварителни данни българските производители на мед са продали в чужбина около 7200-7700 тона от общо произведените 12 000-13 000 тона през изминалата година. Досега такъв износ не е реализиран. Увеличението спрямо предходни години е с близо 1500 тона – първият добит мед от рапица, каза Ганев.
Председателят на браншовата асоциация коментира, че цената на меда, който сега се изкупува на едро по 3.80-4.20 лева за килограм, в следващите няколко години бавно ще нараства. Според Ганев очакваната тенденция няма връзка с нарастване цените на хранителните продукти, включително и на захарта. Той поясни, че цените на меда обичайно се увеличават в продължение на две-три години, след което следва лек спад. По думите му 2011-а е втората година във възходящия тренд.
Пчелните семейства в България вече достигат 700 000, но само 1.5-2 на сто от пчеларите се занимават професионално с производството на мед, за останалите е хоби, каза Ганев. Той коментира, че българинът похапва все повече мед, като средната консумация на човек за година е нараснала от 400-500 грама в предходни години до 600-650 грама. За сравнение, в Германия средната консумация надхвърля килограм, посочи председателят на браншовата асоциация.

Финанси

 
|Сподели
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *