България: С 13% е спаднало промишленото производство в страната в началото на годината

С 13% е спаднало промишленото производство в страната в началото на годината в сравнение с януари миналата година. Това съобщи във Варна евродепутатът Биляна Раева.
Най-засегнати са отраслите машиностроене, метална и минна индустрия, циментово производство и строителство, където се забелязва 50 на сто спад в сравнение с миналата година. Засегнати от намаленото потребление в Европа са строителната и текстилната индустрии и някои предприятия в сферата на услугата, посочи Раева.
В страната ни се усеща икономическа рецесия и спад на чуждите инвестиции, припомни евродепутатът. Тя разкри, че правителството води разговори за дългосрочно споразумение с Международния валутен фонд за създаването на кредитна линия, която да бъде “спасителен пояс” за България, ако страната ни изпадне в тежка финансова криза. Средства по тази линия ще се ползват само при нужда.
Икономическата криза по много очевиден начин оказва влияние и върху пазара на труда. Най-засегната са младите специалисти, току-що излезли от университета, коментира Биляна Раева.
Пред студенти и преподаватели в Техническия университет във Варна Раева изнесе лекция за влиянието на световната финансова криза върху икономиката на България и възможности за реализация на българските студенти.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *