България чества Деня на българската просвета и култура

Тържественото шествие ще тръгне в 10.30 часа от площада пред Националната художествена галерия. Възпитаници от духовната семинария ще носят иконата на светите братя Кирил и Методий. В шествието, начело с гвардейския духов оркестър, ще участват ученици от столичните училища, художествени състави, оркестри и ансамбли. Към него ще се присъединят президентът Георги Първанов, политици и представители на академичната общност.
В 11 часа при паметника на „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Националната библиотека ще започне официалната церемония, която Българското национално радио ще излъчва пряко.
Празничното шествие в Пловдив, по традиция, ще потегли от хуманитарната гимнация „Св. Св. Кирил и Методий“. В университета „Паисий Хилендарски“ студенти ще изпълнят откъси от художествени и музикални произведения и ще бъде прожектиран филмът „Срещи с Иречек“.
Във Велико Търново общинската награда „24 май“ и 1000 евро ще получи Мария Стоянова, дванайсетокласничка от езиковата гимназия „Професор Асен Златаров“. Абитуриентката е пълна отличничка и носител на награди от национални и международни състезания по немски език.
В Плевен празничният ден започва с тържествен молебен на централния площад „Възраждане“. Награди ще получат 51 дейци на образованието, изкуството и културата с принос към Плевен.
24 май е двоен празник за жителите на Балчик, тъй като честват и деня на своя град. На тържествена сесия в общината ще бъдат обявени новите почетни граждани: драматургът Стефан Цанев и покойният писател Ивайло Петров.
100-годишна икона ще предвожда празничното шествие в Добрич.
На шествието в Ямбол ученици ще носят 40 хоругви с ликовете на просветителите.
Ученици от Враца ще преминат в празнично шествие по централната пешеходна улица.
С ученическо шествие и голям концерт ще отбележат празника и в Русе. Вечерта ще бъдат връчени ежегодните награди за изкуство, култура, образование и наука.
В Ловеч ще се проведе традиционната лекоатлетическа щафета.
Годишните награди на община Смолян ще бъдат връчени по време на големия празничен концерт града.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *