България – шампион в сенчестия бизнес

Според български и чужди оценки между 1/5 и 1/3 от БВП на страната се върти в сивата зона. Това показват данните от нов анализ на Центъра за изследване на демокрацията със съдействието на германската фондация Фридрих Еберт.
20 милиарда в сенчестия бизнес
България уж излезе от кризата през втората половина на 2010 г., но през последните 2 години скритите обороти нерекъснато бележат ръст. Според експертите, към 20 млрд. лева от приходите на националната икономика се произвеждат в полулегалния бизнес. Балонът, който надуват спекулантите с недвижими имоти, държи първото място. Сред секторите с най-висок дял на скрити доходи и източване на ДДС могат да се посочат още търговията на дребно, ресторантите, хотелите и туризмът. В челото присъстват още търговията с горива и здравеопазването.
Шест от всеки 10 лева от сенчестия бизнес в крайна сметка влизат в официалната икономика. Да, по време на рецесия сивият бизнес създава заетост. Но с това приключва списъкът на положителните ефекти. Иначе скритата икономика води до изкривени пазарни взаимоотношения.
Защо бизнесът се криe?

Черноработник с количка
Според Тихомир Безлов в отделни индустрии бизнесът е отишъл в сивото, за да оцелее при кризата. Така се свиват разходите, а „пребоядисването“ на работните места от бели в сиви „изпарява“ част от оборотите. При акцизите на алкохол, горива и така наречената „нощна“ индустрия обаче държавата успя да изстиска повече. От свързването на бензиностанциите в реално време с НАП например хазната прибра 50 милиона лева, посочва експертът.
Практиките „заплати в плик“ и „работа на черно“ продължават да виреят в България, защото така се избягва плащането на данъчно-осигурителни вноски. Колкото и да е парадоксално дори държавата има принос в масовизирането на тази практика. През 2009 и 2010 г. правителството дотолкова се улиса в строежа на магистрали, че забрави да изплаща своите стари задължения към фирмите. Те на свой ред казаха: Няма да плащаме от джоба си онова, което ни дължи държавата.
Полулегалната и нелегалната икономика се наричат с най-различни имена: „сива“, „черна“, „подземна“, „нелегална“, „неотчетена“. Става дума за различни явления, които обаче са свързани помежду си. Ядрото на сивото се формира в черната, съвсем незаконната икономика. Когато говорим за черна икономика, на първо място имаме предвид търговията с наркотици. Около нея възниква най-опасната зона, защото там се създават устойчиви структури, базирани на насилие.

Заплатата в плик
Легалната, но недекларирана икономика пък е най-голямата част от скрития бизнес. Тук влизат както дейности, близки до черната икономика, като контрабандата на алкохол и цигари, така и такива, които в по-голямата си част са на светло – заплати в плик и работа на черно.
Оставете малките на мира!
Според експертите на ЦИД, държавата трябва да противодейства по различен начин на различните прояви на нелегален и полулегален бизнес. Засега обаче тази диференцирана съпротива никаква я няма. Авторите на доклада стигат до следните цифри: около 6-7 хиляди фирми правят големия бизнес в България. Те имат печалба и реално плащат данъците в страната. Всички останали 260 хиляди фирми са различни форми на самонаетост от типа “мама, татко и аз”. Но държавата изисква и от тях да спазват всички регулации, които важат за големите фирми.
Ако вземат насериозно това изискване, повечето малки фирмички веднага ще фалират. И тук е големият проблем. Държавата показва мускули най-често спрямо малките фирми. А ще постъпи много по-мъдро, ако извърши само 100 проверки, всяка от които обаче да върне в бюджета 14-15 милиона лева – вместо сегашните хиляди проверки с по 100 лева глоба, обобщава Руслан Стефанов. Всъщност такава е и практиката в много страни от ЕС – микро-предприятията се облагат с минимални данъци, плащат нещо като патентна такса и никой не ги тормози с регулации и други дребни изисквания. Така все повече от актьорите в сенчестия бизнес решават да излязат на светло, от което приходите в хазната растат.

 Антоанета  Ненкова; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *