България ще губи по 2 млрд. лева на месец, ако спре руският газ

~Ако отново бъдат спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за радио Дарик. Според него преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ“, категоричен бе Стойнев, като допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен – т.е. извършват се превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

По думите на министъра кризата в Украйна спира преговорите ни с „Газпром“ за намаляване на цената на руския природен газ за България. Стойнев подчерта, че страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията. „Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори“, посочи Стойнев.

Той не скри опасенията си, че страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и в областта на туризма. За да не се случи това или поне да бъде намален ефекта, България ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

Стойнев отново подчерта, че проектът „Южен поток“ е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи. По думите на министъра това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел.

Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

Драгомир Стойнев похвали президента, като каза, че за първи път Росен Плевнелиев е демонстрирал „последователна политика“ с посещението си в Катар и водените от него преговори. „Напълно реалистичен е газовият коридор Юг – Север, каза Стойнев и уточни, че идеята не е на президента Плевнелиев, а на Вишеградската четворка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *