България ще подпише меморандум за техническа помощ със Световната банка и ЕИБ

Това съобщи ресорният министър Томислав Дончев, като добави, че, при снощния им разговор в Брюксел, е поканил комисаря по регионалната политика Йоханес Хан на церемонията по подписването.
Томислав Дончев отхвърли сравненията между влизането на външни експерти у нас и в Гърция и Румъния. В двете съседни държави Европейската комисия изпрати свои представители като крайна мярка срещу незадоволителното усвояване на европейски средства :
Не би могъл да се направи паралел. Това е по същество съвсем различна инициатива. Тя не е наложена отвън, тя е поискана от българското правителство. Става дума за конкретна техническа помощ, за конкретни проекти в пътния сектор, както и в сектора „Води“. Това не е наложен отвън модел. Помощта на международните финансови институции ще бъде ограничена. Тя няма да бъде увеличена в процеса на вземане на решения. Те ще оказват техническа помощ на ниво конкретни проекти.
До края на годината България очаква да й бъдат разплатени още 390 милиона евро от Брюксел, с което общият размер на реимбурсираните пари по различни проекти ще надмине 14 процента. Така страната ни ще се оттласне от дъното на таблицата по този показател, съобщи още Томислав Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *