България ще поиска механизъм за компенсация на загуби от санкции срещу Русия

България ще настоява Европейския съюз (ЕС) да отчете всички негативни ефекти за всяка една държава при изготвянето на санкции срещу Русия. Позицията ни ще бъде, че ще спазим задълженията си като членове на общността, но ще искаме солидарно решение и финансов механизъм за компенсация на загубите от налаганите санкции.

Това съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев по време на брифинг в Министерството на икономиката и енергетиката днес, коментирайки, че правителството ще защити националните интереси.

Част от санкциите на Брюксел биха могли да бъдат насочени срещу „Южен поток“ и тогава ще се окаже, че този проект може да се превърне в политическа жертва, защото и Европа се готви за изборите, смята още министърът. „Ако ЕНП спечели изборите, „Южен поток“ ще бъде спрян“, категоричен беше той.

~ България обаче ще се бори за реализацията на „Южен поток“, защото този проект е важен не само за доставките на газ за страната и за Европа, но и ще раздвижи икономиката. Ако той бъде реализиран, икономическият ръст за 2014 година ще бъде 2,2%, ще бъдат открити и хиляди работни места в най-бедния регион на страната, допълни още министърът.

Той ще има среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер през следващата седмица. На нея ще бъде обсъдена не само реализацията на „Южен поток“, а и ситуацията около ЕРП-тата.

Според Стойнев Брюксел трябва да прецени внимателно санкциите срещу Москва, така че да не бъдат засегнати интересите на държавите, които са по-близо до Русия. „Русия е наш стратегически партньори и не може да бъдем принуждавани да късаме връзките с втория по големина търговски партньор по обем на стокообмена“, категоричен беше Стойнев.

Междувременно в Европейския парламент беше гласувана резолюция срещу реализацията на „Южен поток“, като част от наказателните мерки срещу руските енергийни компании. Депутатите поискаха и преразглеждане на договорите за енергийни доставки с цел да се провери дали не може да бъдат прекратени отношенията с Русия.

Напоследък се засилват опасенията, че проектът може да бъде замразен, защото не отговаря на европейското законодателство.

Енергийният министър коментира и информацията за изчезналата инсталация, на която официално беше направена първата заварка на газопровода на българска територия – при монтанското село Расово. Според него двете заварени тръби са били прибрани на склад. Той допълни категорично, че тепърва предстоят дейностите по изграждането на газопровода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *