България e 10 в света по най-евтина бира

България има десетата най-евтина бира в света. Според изследване на FinancesOnline бирата у нас струва 0,78 долара. Страната ни се нарежда и на едно от последните места по консумация на пенливата напитка. Българите дават за бира по 119,81 долара на година.

Източна Европа и Азия са местата, където бирата се продава на най-ниски цени. Наред с България евтина бира има и в Украйна, Чехия, Сърбия, Виетнам, Китай и Камбоджа.

Най-евтината бира е в Украйна, където струва 59 цента. Следващи са Виетнам, Камбоджа, Саудитска Арабия, Чехия, Китай, Панама, Макао, Сърбия и България. Най-скъпо пиво пият в Иран за 7,71 долара, Кувейт, Обединените арабски емирства, Папуа Нова Гвинея, Сингапур, Норвегия, Катар, Австралия, Афганистан и Йордания, където бирата струва 4,17 долара.

Изследването на FinancesOnline проследява колко струва бутилка бира по света. Американците, например, не плащат нито най-скъпата, нито най-евтината цена за бутилка бира и се нареждат на седмо място по разходи за пивото. Средностатистическият американец плаща по 356 долара годишно за бира. Австралийците плащат най-много- 748 долара заради силната жажда и високите цени.

Три от четирите най-продавани марки бири са китайски. В челната десетка за най-купуваните бири попадат още Budweiser, Heineken, американски и бразилски марки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *