Българи и гърци с нова криптовалута срещу кражбите

Българи и гърци в един екип са разработили съвместно нова криптовалута, която предлага своеобразна гаранция за интересите на инвеститорите и неутрализира възможността за кражби в системата. Стефка Делла, изпълнителен директор на проекта за новата валута, анти-деривативния токин (ADvT), очаква тя да разтърси най-големият пазар в световната история: пазара на финансови деривативи.

Редица иновативни функционалности я правят първата по рода й такава валута. „За разлика от другите криптовалути ние ще искаме идентификация на потребителите си,“ казва Стефка Делла. – „Единственият начин някой да ни използва е да има валиден електронен подпис. Така неутрализираме възможността за кражби в системата и в същото време премахваме укриването на данъци и други налози“.

Самият ADvT създава конкуренция между малките и големи финансови институции като гарантира извършването на плащанията по договора. Димитър Кьосев, главен юридически съветник на проекта обяснява: „Когато се направи договор, ползвайки ADvT за обезпечение, част от сметката на финансовата институция се замразява до изтичане на договора. Така във всички случаи е ясно, че ще се извърши плащане“.

Потенциалът на продукта е оценен от доц. Владимир Ценков, преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски и икономически съветник на проекта. Заедно с екип от общо 15 души българи  с опит в банковото дело, застраховането, информационните технологии и международното право доц. Ценков създава профил на иновативна валута. Той обяснява, че ADvT е разработен в отговор на новите европейски регулации за деривативите и отговаря на конкретни проблеми. „Това, което ме запали по проекта, е, че той е конкретен продукт, който влиза в подкрепа на инвеститорите. Той предлага своеобразна застраховка за инвеститора на базата на сигурността на блокчейн технологията,“ казва доц. Ценков.

Панагийотис Папантониу е млад гръцки програмист, чиито способности са допринесли за успеха на други 3 критовалути, а в проекта за ADvT е един от основателите и главен технически директор. „Технически има редица специфики и предизвикателства, защото нищо подобно не е пробвано преди. Все пак съм уверен, че ще успеем да се справим в рамките на 3 месеца,“ отбеляза той.

Екипът на проекта се надява да промени начина, по който се сключват договорите в пазар, чиято стойност е оценена на 500 трилиона долара от Международната банка за разплащания. Според тях основното предимство на проекта е икономическият стимул и купувачите, и продавачите на деривативи да ползват новата криптовалута.

В ръководения от Стефка Делла екип 80 процента са българи. „Противно на ширещия се негативизъм за качеството на образованието и квалификацията на работната ръка, това което виждам показва, че тук се правят неща от наистина световна величина,“ казва тя. Криптовалутата, дело на съвместната работа на българи и гърци, ще щурмува глобалните пазари в средата на месец юни с първоначално монетно предлагане (ICO).

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *