Българи отварят по целия свят магазини за родни стоки

Български магазини по целия свят отварят наши сънародници. Носталгията към традиционните български продукти зад граница е голяма и подобен бизнес носи добри приходи. „Сънародници пътуват по 200 километра, за да си купят български стоки“, разказва български търговец, който от 11 години живее в Канада.Сред българските предприемачи, които предлагат родни продукти зад граница, са пловдивчаните Атанас Божилов и Велин Дюкенджиев. Централата на фирмата им V&G commers е в Чикаго, откъдето продуктите се дистрибутират в шест американски щата. Годишният оборот на компанията надхвърля 5 млн. долара. Най-търсените български стоки на американския пазар са краве сирене и кашкавал, туршии, консерви, лютеница, шоколадови вафли, локум, бисквити, вина и минерални води. Преди време фирмата на пловдивчаните отваря и фабрика за месни продукти, която досега е произвела над 45 тона. В Северна Америка българските имигранти най-много търсят български луканки и суджук, приготвени по традиционни рецепти. В САЩ се произвежда и киселото мляко.
Най-голямата интернет бакалия в САЩ е дело на великотърновец. Калин Пенчев вече повече от 13 г. снабдява със сирене, лютеница, козунак и луканки българите от Източното до Западното крайбрежие. Пенчев вече има магазини и складове в Чикаго, Атлантик сити и Маями. За него работят над 20 българи.
В повечето от големите градове в Германия вече също има български магазини. Успешна е и формулата онлайн шоп, от който сънародниците ни в Германия могат да поръчват хранителни продукти и напитки по интернет. BG SHOPсъществува от средата на 2005 г. През тези години положителните отзиви на нашите клиенти ни стимулираха да се развиваме и предлагаме все повече и по-качествени услуги, казва управителят на онлайн платформата Иван Бозаджиев. Лъчезар и Светослав Босеви създават онлайн магазина bulgarien-weine.de, успешно в Германия се развива и bulgaria-shop.de.
Само за две години в австрийската столица Виена се появиха четири хранителни магазина с български продукти. Българската общност в града си държи на баницата и кебапчетата, а интерес към родната лютеница и сирене проявяват дори австрийците. Българският трикольор и голям надпис на български и немски език отдалеч рекламират магазина на Златко Захариев в най-многолюдния район на Виена – 10-ти. Магазинът на Румен Матеев е в пети район, в 16-ти район Искрен Димитров продава традиционни български продукти, кебапчета и кюфтета, а Евгения Кулишева в 4-ти район предлага сладко от рози.
Магазини за български храни са отворени и в Испания. Единият е в Мадрид, а другият – в Коладо Вилабла, предлага и прясно изпечени банички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *