Българка има шанс за Нобелова награда-Стефани Станчева

Дали някой българин има шанс за Нобелова награда в близките 20 години? Аз бих се спрял на младата икономистка Стефани Станчева, която в момента приключва своя докторат в Масачузетския технологичен университет – ковачницата на нобелисти.
От две години срещам името в десетки статии из западните издания, видях го дори в най-новата книга на нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц „Цената на неравенството“.Причината е, че Стефани е в изследователския колектив на французина Имануел Саец (Emmanuel Saez), професор в Калифорнийския университет в Бъркли.* Заедно с Томас Пикети от Парижкото училище по икономика той е автор на няколко изследвания, които поставиха фокуса върху проблемите на неравенството, данъчното облагане и как те се отразяват на икономическия растеж. Може да се каже, че професор Саец даде на света статистическите данни, които помогнаха на икономистите да отхвърлят много от неолибералните догми. Според мен шансовете му за „Нобел“ в близките 10 години е някъде около 80 на сто. Често обаче тази награда се дава на целия колектив, а в него е и Стефани. Така че – кой знае?Вярно, България има десетки утвърдени професори по икономика, но пък Стефани е точно в епицентъра на тази наука. Тя е там, където се предсказват и установяват световните икономически тенденции. Запомнете това име, защото тепърва ще чувате много за него. И не забравяйте, че това е нейното първо интервю в български вестник.
Със Стефани Станчева разговаря Валери Найденов:

Българската рецепта
– И накрая – каква според вас трябва да бъде икономическата политика за България? Какво може да ни извади от кризата?
– Може да звучи банално, но според мен България има огромен икономически потенциал. Част от този потенциал в момента се прахосва чрез неефективни решения и корупция. Абсолютният приоритет за България е да изгради честна и ефективна администрация. Това е работа на правителството.
Корупцията трябва да бъде разобличена и осъдена, за да могат хората отново да имат доверие към държавата. Бюрокрацията трябва да се намали и публичните услуги да се модернизират, да работят по-добре за хората. България има нужда от стабилна икономическа среда и нейният народ ще свърши останалото.
Решаваща втора стъпка е да се подобри образователната система от първи клас до матурата. Тя трябва да насърчава всички да постигат успех, да им даде инструментите, с които те ще развиват държавата.
 И накрая смятам, че не е морално да се изоставят хората с ниски доходи и най-вече старото поколение, което е дало толкова много. Абсолютно необходимо е да има една гарантирана базисна здравна система за бедните и възрастните.

  Източник-24 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *