Българка инвестира милиарди за Citigroup

Израснала в комунистическа България, получила образование в университета в Принстън и след 20 години опит на Wall Street, тя е поставена начело на екип от четирима души, който управлява повече от 1 млрд. долара за CitigroupInc,пишеBloomberg.

По време на финансовата криза залозите върху ипотечни облигации на Ана Райчева, водят до загуби за милиарди долари за инвестиционната банка. Сега, на фона на новите правила, предназначени за ограничаване на рисковата търговия на банките, тя отново управлява парите на Citi.

Райчева, която е на 41 г. се ползва с рядко срещано доверие, след като американските финансови институции съкратиха десетки инвестиционни специалисти след финансовата криза, повечето от които се присъединиха към различни хедж фондове.

При това регулаторните органи в САЩ се готвят да наложат нови ограничения в сектора, въвеждайки правилото Волкър, наречено на бившият председател на Фед, Пол Волкър, с което се цели намаляваме на спекулативния риск в инвестиционното банкиране.

Екипът на Райчева обаче успява да се вмести в изключенията, предвидени за стимулиране на пазара на държавни ценни книжа.

Въпросният пазар включва ипотечни облигации, гарантирани от Fannie Mae, Freddie Mac и Ginnie Mae с номинална стойност от над 5 трилиона долара, както и държавни ценни книжа, издадени от Американската агенция за ценни книжа.

Запитани за екипа на Райчева от Citigroup, коментират в специално изявление, че „продуктите, търгувани в този бизнес ще бъдат напълно съвместими с правилото Волкър.“

Търговците, които правят собствени залози, като екипа в Citigroup, се стремят да генерират печалба за своите банки, чрез предвиждане на пазарни движения или улавяне на ценовите разлики.

СпоредBloombergекипът на Райчева се намира на отделен етаж от другите звена за инвестиционно банкиране в централата на Citigroup в долната част на Манхатън.

Райчева пристига в САЩ през 1990 г. Благодарение на стипендия от международна фондация за подпомагане на образованието на жените учи математика в Принстън и се дипломира с отличие през 1994 г.

През същата година тя започва работа в инвестиционната банка. Там тя търгува с опции върху лихви. След близо 10 години работа на тази позиция се премества в отдела за рискови инвестиции на Citigroup.

Нейни колеги споделят предBloomberg,че Райчева е изключителен професионалист, като до 2008 г. тя управлява парите на клиенти с по-екзотични стратегии за увеличаване на възвращаемостта. Преди финансовата криза, нейната група натрупва активи за близо 30 млрд. долара, свързани с ипотечен дълг, като част от тях за закупени от Lehman Brothers Holdings Inc.

От спукването на балона до 2009 г. стойността на позицията на Райчева пада с поне 2 милиарда долара от пика на пазара, според бивш неин колега, цитиран отBloomberg.

Вътре в Citigroup Райчева е известна като способен математик, опитен в управлението на риска, свързан с ипотечни облигации и колебанията на лихвените проценти.

Преди пет години тя се присъединява към екипа, където работи сега. Той търгува с активи, включително пакети с ипотечни облигации, с уникални характеристики и деривативни инструменти, обвързани с индекси.

В рамките на банката, хората се отнасят към фокуса на нейната група като към стратегическа инвестиционна търговия.

Самата Райчева сега е един от спонсорите на фонда „Гари Т. Капен“ за подпомагане на образованието на жени и дарител на Нюйоркската филхармония и Международните детски градини в Ню Йорк.

Инвестиционният специалист притежава апартамент в Палм Бийч, Флорида, и дом на около 80 км южно от Върмонт, в ски-курорта Килингтън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *