Българка с награда от конкурс на ЮНЕСКО

Млада българка получи награда от международен конкурс под егидата на ЮНЕСКО. 19-годишната художничка Славина Ненкова е сред осемте победители в съревнованието, в което са участвали повече от 1300 младежи от цял свят.

Славина е студент първи курс в Художествената академия. Миналата година сама намерила информация за конкурс организиран от ЮНЕСКО на тема „Пътеки към културата на мира“. Решила да направи плакат на тема „Свободата на словото“. Изпратила го и почти забравила за това.

След 4-5 месеца случайно решила да пусне в интернет търсачката Гугъл името си. „Някак си намерих името си сред още осем души в страницата на ЮНЕСКО и там пише – това са осемте победители в конкурса и аз седя и гледам и си викам – ама как така?” разказва художничката.

От победителите само Славина и едно момиче от Гърция са европейки. Получили наградите си от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на международната конференция на доброволчеството и диалога в Джеда, Саудитска Арабия.

Освен с наградата Славина се върнала в България с много нови познанства и променено мислене. „Като цяло за младите и за това как ние можем да помогнем на света и как много неща зависят от нас. Въпреки, че ние в някои ситуации, така гледайки младежите на моята възраст, общо взето си седим и нищо не правим по-така мащабно и глобално, което да засяга някой друг освен самите нас”, казва художничката.

„Явно има надежда и ако младите хора вървят по този път, ще стигнат далече”, смята майката на Славина Мила Ненкова.

Сега освен да учи, Славина смята да се занимава и с благотворителност. Вече е направила и първата си акция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *