Българките работят 8 дни седмично и имат по-ниски доходи от мъжете

Разработване и приемане на закон и национална стратегия за равнопоставеност на половете предложи ръководството на КНСБ по време дискусия за равните възможности между мъжете и жените у нас. Според президента на конфедерацията д-р Желязко Христов българката е принудена да избира между работата и семейния живот заради липсващи социални услуги и структури, които да и дадат възможност за непрекъсната кариера.

Анализът на КНСБ показва по-висока безработица сред българските жени спрямо мъжете, по-ниска средна пенсия в резултат на прекъсната и по-кратка кариера с по-нисък осигурителен доход, както и значително по-ниски доходи заради разликата в заплащането на мъжкия и женския труд.

Според д-р Желязко Христов все още непопулярни са мерки като споделеното родителство, гъвкавите трудови договори за жените майки, социалните услуги, които да осигурят време за работа на българските.

В същото време европейско социологическо изследване показва, че всяка втора българка се стреми към успех и обществено признание, но едва една трета от жените у нас имат време за забавления, защото работната седмица на българската е осем вместо пет дни, каквато е практиката в Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *