Българо-датска IT компания сред 100-те най-иновативни в Европа

Българската IT индустрия продължава да защитава своя имидж на отрасъл, работещ на световно ниво. Българската IT индустрия продължава да защитава своя имидж на отрасъл, работещ на световно ниво. Поредното признание затова дойде за българско-датската софтуерна компания Komfo, която беше избрана за една от 100-те най-иновативни и обещаващи компании в Европа за 2014 г. Дружествотополучи наградата Red Herring, връчвана от едноименната американска медийна група, която отличава частни компании от секторите технологии и науки за живота.

Създадената през 2008 г. Komfo разработва софтуерни продукти, които помагат на бизнеса да използва по-ефективно социалните медии. Компанията е регистрирана в Дания, а на българския пазар оперира чрез дъщерното си дружество „Комфо“ ЕООД. Основателите й са двама българи – Динко Танев и Ивайло Христов, и двама техни колеги датчани.

За момента основните пазари на групата са скандинавските страни, а продуктите й се ползват от над 400 големи компании, сред които личат имена като Nike, Samsung, Microsoft, JYSK, EA Sports, Telia и др.

За да стимулира експанзията си, през 2012 г. Komfo привлече и стратегически инвеститор в лицето на базираната в САЩ датска софтуерна компания Sitecore. Официални детайли около параметрите на сделката не бяха разкрити, но според информацията в датския бизнес вестник Dagbladet Børsen инвестицията на Sitecore е от порядъка на 500 хил. долара срещу 30% от акциите на компанията.

Положителният ефект от партньорството се забелязва и във финансовите резултати на Komfo. През 2013 г. двете дружества от групата – българското и датското, са реализирали общи приходи в размер на около 6 млн. лв. За сравнение – година по-рано резултатът е бил 4.5 млн. лв. От тях 1.5 млн. лв. са били реализирани от българското дружество в групата (при 1.12 млн. лв. за 2011 г.), става ясно от отчета му в Търговския регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *