Българо-италианският бизнес няма да пострада от азиатската конкуренция в текстила

Българо-италианският бизнес няма да пострада съществено от конкуренцията, дължаща се на ниската себестойност на производството в азиатските страни. Така прогнозира Андреа Казини, Заместник-председагел на Управителния съвет и Главен оперативен директор на УниКредит Булбанк.

В Централна и Източна Европа, включително и в България, текстилната сфера е една от движещите сили на икономическия растеж.

„Инвестициите, които са направени още в миналото в текстилния сектор в България, се характеризират с момент на нововъведения и на по-висока реализирана добавена стойност на крайния продукт, в сравнение с тези в Румъния.

Там направените инвестиции се базират на по-ниската себестойност на работната ръка. В България присъстват големи и важни производители – групата „Мирольо“ например, но не само тя, които по доста далновиден начин са заложили на технологиите, на инвестициите в изследванията, на новите машини за работа.Със сигурност ще се стигне до напускане на пазара от страна на по-дребни оператори, но не предвиждаме да се стигне до значителни проблеми.

По-сериозните производители, които са внесли стратегията на дългосрочните инвестиции в страната, не страдат кой знае колко от конкуренцията на азиатските страни“, допълни Казини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *