Българо-руските проекти тревожат Вашингтон

Подписването на „пътната карта” между България и Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” попада във фокуса на световните медии.
В обширен коментар по темата агенция Ройтерс, цитирана отEkipnews,акцентира на факта, че България е дала съгласието си за минаване на тръбата през нейна територия в замяна на по-ниски цени на доставяния от Русия природен газ и отпадане на посредниците по търговската верига.
По газопровода ще се транзитират общо 63 милиарда кубически метра синьо гориво годишно.

Подписването на стратегическия документ идва година, след като дясноцентристкото правителство на ГЕРБ замлази временно съвместните енергийни проекти с Русия с мотива, че трябва да провери дали те отговарят на националните интереси на страната и на дневния ред на ЕС, на който България е член от 3,5 години.
„Южен поток” е замислен като алтернативно трасе, заобикалящо Украйна, по което ще се транзитира руски газ за Централна и Южна Европа. Планирано е да влезе в експлоатация през 2015 г. Проектът е конкурентен на подкрепяния от ЕС „Набуко”, който трябва да доставя синьо гориво от Централна Азия и Близкия Изток, пише Ройтерс.

Премиерът Борисов, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко се договориха в събота за подписване на нов договор с „Газпром“ за директни доставки на газ за България до средата на 2011 г, с отпадане на посредниците. Проектодоговорът с основните клаузи трябва да бъде изготвен до 15 август от Газпромекспорт и предоставен на Булгаргаз. Преговорите бяха трудни, но и двете страни доказаха, че могат да се справят успешно и в най-трудните ситуации, коментира Шматко, цитиран от Ройтерс.

Бойко Борисов, от своя страна, обвърза преговорите с интересите на българските потребители. Аргументите ни изхождаха от факта, че отоплението на хората през зимата и производството на много предприятия зависят от цената на газа, обобщи той.

България осигурява около 70% от енергийните си нужди чрез внос. Зависимостта й от Русия е почти пълна – внася прирорен газ оттам, ядрената й електроцентрала в Козлодуй е оборудвана с руски реактори и техника, а единствената й действаща петролна рафинерия е собственост на руския гигант Лукойл, коментира Ройтерс. И добавя, че раздвижването по съвместните българо-руски енергийни проекти е разтревожило Вашингтон, чиято позиция е, че България трябва да работи още много по диверсификацията на енергийните си източници и постепенно откъсване от енергийната си зависимост от Москва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *