Българската банка за развитие (ББР) дава 300 млн. евро на малки фирми

Българската банка за развитие (ББР) започна програма, с която микро, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3000 човека ще могат да получат общо 300 млн. евро под формата на кредити.

Инициативата е по плана „Юнкер”, а сумата е осигурена по равно от Европейската инвестиционна банка и от ББР. Минималният праг на финансиране е 3 млн. лв., а таванът – 24 млн. лв., като погасяването трябва да се извърши до 15 г. Това, според изпълнителните директори на ББР Ангел Геков и Билян Балев, е сред големите плюсове на програмата, включително и конкурентните лихвени условия.

“Има специфика в програмата, която за първи път се прилага на българския пазар. Банките ще прилагат собствените си правила за подбор и за работа със съответните клиенти”, обясни Геков.

Всички такси и комисиони ще се определят от партньорите спрямо действащите им правила и тарифи, и ще остават изцяло в техен приход. Освен това ще приспадат 1% от лихвените плащания, а остатъкът ще е в полза на ББР, информира в.Монитор.

“Ние ще поемем освен финансирането и до 100% от риска по тези кредити”, каза Геков.

Няма да се допуска рефинансиране на действащи заеми, заяви Балев. И добави, че предложението за новата програма е изпратено до всички търговски банки, като се очаква те да заявят интерес за участие до края на юли.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *