Българската емиграция пречи на усвояването на парите от ЕС

Изтичането на работна ръка от България ще попречи на пълноценното усвояване на структурните фондове.
Това е заявил Радек Мали, ръководител на звено „Анализ на заетостта“ в Европейската комисия, цитиран от kafene.net.
Той предупреди, че проблемът е най-сериозен с инфраструктурните проекти, където острата липса на работници може да доведе до забавяне на работата и загуба на средства по проекти.
Емиграцията от България се увеличава, а икономиката расте и отваря работни места – това създава икономически вакуум, който няма да остане без последици, каза експертът.
Според него, недостигът на работна ръка, пред който е изправена страната, е нещо необичайно за другите страни-членки и затова е трудно да се прогнозира колко сериозни ще бъдат щетите за икономиката.
По данни на Евростат за последните пет години, 2.4% от работната сила е напуснала България, което я нарежда сред страните в Европейския съюз с най-голяма емиграция наред с Румъния и Литва.
Като процент от населението, България и Румъния са източник на много повече емигранти отколкото предишния „шампион“ – Полша, която вече е смятана за страна със средна емиграция, каза Мали.
Една от причините е, че българските и румънските работници се насочват главно към Италия и Испания – пазари, където не се конкурират с емигрантите от другите нови членки.
На конференция за мобилността на работниците от Централна и Източна Европа миналата седмица румънският евродепутат Габриела Кречу съобщи, че емиграцията е обезлюдила селските райони на страната й и също прогнозира, че това ще доведе до загуби на земеделски еврофондове.
На същото мнение е Мали, който се позова на анализ на мобилността на българите и румънците, който в момента Еврокомисията изготвя.
Документът ще бъде представен в края на годината.
От заключенията в него зависи дали Брюксел ще препоръча да отпаднат ограниченията за достъп на трудовия пазар за българи и румънци.
Преходни периоди все още са в сила в 15 страни-членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *