Българската икономика е станала по-уязвима през последната година

България влезе в списъка на държавите под наблюдение с тенденция за увеличаване на бизнес риска на международната компания – лидер в управлението на кредитния риск, „Кофас“ (Coface), съобщават от компанията.
„Кофас“ е една от международните организации, които изготвят рейтинги на държавите, като следят постоянно развитието на икономиките им. Рейтингът на България се променя от А4 на А4↓, като предишната актуализация бе направена през януари 2007 година, когато от B↑ той бе повишен на А4.
Рейтингът на „Кофас“ отразява тенденциите в три основни насоки: бизнес климат, икономически и финансови перспективи и фирмено поведение на плащане.
Под наблюдението на компанията попадат 165 страни по света. Класификацията им е в седем нива – А1, А2, А3, А4, В, С и D в посока увеличаване на риска.
„България е поставена в отрицателния списък на страни под наблюдение, защото беше отчетено повишаване на уязвимостта й от външен икономически шок. Големият дефицит по текущата сметка е довел до силна зависимост от чуждестранни инвестиции и увеличаване на частния външен дълг.
Този дефицит изглежда труден за удържане от гледна точка на системата за фиксиран валутен курс с директни чужди инвестиции, които се очаква да намалеят през следващите години“, обясни Камелия Попова, управител на „Кофас“-България.
Въпреки това българските експерти на компанията не очакват да се стигне до реално понижаване на рейтинга на страната.
„Прогнозата ни е за плавно забавяне на икономиката. В същото време това не означава, че тя не може да постигне ръст. Успешните сектори през 2008 година очакваме да бъдат добивната промишленост, фармацевтиката, а също така застраховането и финансовите услуги“, допълни Попова.
Под критично наблюдение „Кофас“ постави и други държави в региона. Рейтингът на Румъния бе променен от А4 на А4↓ още през септември 2007 година. Тенденция за повишаване на риска през миналата година бе отчетена и за Литва, Латвия и Естония.
Под критично наблюдение с негативна тенденция през 2007 година бяха поставени и САЩ , Великобритания и Испания, като рейтингите им бяха А1 на А1↓.
Тази промяна е пряко свързана с глобалната икономическа стагнация, като в годишния доклад на „Кофас“ от тази седмица, компанията предвижда забавянето на световната икономика да продължи и през 2008 година.
Особено осезателна ще бъде тази тенденция в развитите индустриални държави. Ръстът на икономиките на развиващите се пазари в Европа, Азия и Латинска Америка ще се понижи с 1% в резултат на кризата в САЩ и Западна Европа. Прогнозата на „Кофас“ като цяло е за 3% ръст на световната икономика през 2008 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *