Българската икономика остава встрани от хаоса на валутните пазари

В последните седмици сме свидетели на динамични процеси на валутните пазари. След драстичното поскъпване на швейцарския франк през миналата седмица, преди дни видяхме ново силно обезценяване на еврото. Според финансовите анализатори, тези процеси ще имат разнопосочно влияние върху икономиката ни, като слабото евро ще се отрази благоприятно най-вече на фирми, търгуващи с трети страни.

Стоките, купувани в долари обаче ще поскъпват. В същото време ниските цени на петрола ще имат положителен ефект върху икономиката ни, но влиянието им отново няма да е толкова силно заради скъпия долар – валутата, в която се търгува суровината. Според тях всички тези разнопосочни процеси няма да се отразят толкова силно върху страната ни, че да променят съществено прогнозата за икономическия растеж през 2015 г.

Александър Николов, мениджър и анализатор във Финансова група Карол, коментира, че скока на швейцарския франк, който значително поскъпна към еврото и към долара, е бил естествено пазарно движение, след като Националната швейцарска банка престана да поддържа националната валута на изкуствено ниски нива.

След вчерашното решение на Европейската централна банка да изкупува държавни ценни книжа в големи количества, пък сме свидетели на много голямо поевтиняване на еврото, добави Николов. Според него поевтиняването на единната валута не е само заради решението на ЕЦБ, а е част от низходящ тренд, продължаващ вече няколко месеца. Пазарните участници са настроени и занапред да има слаба европейска валута.

Финансовият анализатор пояснява, че европейските икономики изостават спрямо американската в последните години. Пазарите в САЩ се възстановиха след финансовата криза през 2008 г, но в Европа не наблюдаваме в същия темп на възстановяване, напротив – растежът в ЕС е силно ограничен, счита Николов. Затова решението на ЕЦБ цели да увеличи паричната маса, за да увеличи икономическия растеж на еврозоната. Когато има повече пари в обращение, се смята, че хората повече ще харчат, ще насочват повече пари за инвестиции, а това пък води до обезценяване на съответните валути.

Според Николов отражението на тези процеси върху българската икономика ще е ограничено. Износът на български компании е предимно за страни от ЕС, а българският лев е с фиксиран курс към еврото. Така поевтиняването на еврото не ни влияе пряко.

Вносът и износът обаче, които не са свързани с еврото, а с долара ще бъдат положително повлияни от спада на единната валута. В същото време, ако вместо да се повиши, курсът на долара бе паднал, сега щяхме да се радваме на много по-ниски цени на бензина в България. По думите му износът за трети страни ще бъде силно стимулиран от слабата местна валута.

Тези процеси няма да доведат до съществена промяна в икономическото развитие на България през 2015 г. , тъй като определящи са вътрешните фактори – нестабилността в редица сфери, както и бюджетните проблеми, е мнението на Александър Николов.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Индъстри Уоч, коментира, че количествените улеснения, които Централните банки предприемат, целят освобождаването на банковия сектор от различни ценни книжа, най-вече държавни, като целта е да останат повече ликвидни средства за финансиране на икономиката. Твърде многото дълг както на ниво държави, така и в частния сектор, тежи върху това да се правят харчове. Логиката е да се облекчи дълга и да има повече ликвиден ресурс, който да бъде насочен към икономиката.

ЕЦБ ще изкупи облигации за около 1 100 млрд. евро с надеждата банките да започнат по-активно да финансират икономиката. България не е част от еврозоната и тези мерки не се отнасят до български ДЦК. Но доколкото най-големите банки в България са част от големи европейски банки това ще даде повече ресурс за инвестиции и у нас, смята Богданов.

Процесите с еврото, долара, швейцарския франк – всичко това ще ребалансира търговските отношения и относителните цени на стоките у нас, коментира Богданов. Стоките, внасяни от САЩ, Швейцария и други страни, в които се търгува с долари, ще поскъпнат, пък тези от ЕС – съответно ще поевтинеят. Тези фирми, които изнасят на доларови пазари ще имат предимство, а които изнасят в ЕС – обратно. Най-много ще пострадат фирмите, които разчитат на суровини, закупувани в долари. Всичко това ще доведе до преструктуриране на пазара, което ще засегне най-вече малките и средни предприятия, както и домакинствата, прогнозира икономистът.

На макрониво върху икономиката ни, ще повлияят ниските цени на петрола и дефлационните процеси, коментира Богданов. Той отбелязва, че за домакинствата и за фирмите това ще означава по-ниски разходи, за бюджета обаче – по-ниски приходи.

Като цяло прогнозите на водещи финансови институции за икономическото развитие на страната ни през настоящата година остават предпазливи.

Според анализаторите дефлационният натиск през тази година ще намалее и дори може да се очаква умерена инфлация, а кредитирането ще нараства, продиктувано от понижението на лихвените нива и високата ликвидност в банковия сектор в страната. /БТА /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *