Българската икономика расте, макар и скромно

С 0.5% е нараснал родният БВП през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщиха днес от НСИ.
Спрямо първите три месеца на тази година икономиката ни регистрира 0.3% ръст.
През второто тримесечие на 2012 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност намалява с 0.3%.
Динамиката на брутната добавена стойност се определя от регистрирания растеж в: аграрния сектор – с 9.6%, в промишлеността – с 1.3%, в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството – с 0.9%, във финансовия сектор – с 3.2%, в професионалните дейности и научните изследвания – с 13.3%, в операциите с недвижими имоти – с 2.0%.
Строителството запазва равнището си спрямо съответното тримесечие на предходната година. Създаването и разпространението на информация, държавното управление, образованието, хуманното здравеопазване, социалната работа и другите услуги имат отрицателен принос в добавената стойност и отчитат намаление през разглеждания период.
По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има индивидуалното потребление с 2.9%. Колективното крайно потребление отчита спад спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1%.
Вносът на стоки и услуги отбелязва ръст от 8.6% спрямо съответното тримесечие на предходната година, а износът нараства с 3.9%.
През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 9.7 млрд., като на човек от населението се падат 1 330 евро.
„АТ Инженериг 2000“ се занимава със строеж и ремонти на промишлени, административни и жилищни сгради. Сред проектите са жилищният комплекс „Рослин пакт“, участва в строежа на търговския център „Ийст Парк“.
Последната голяма поръчка спечелена от “АТ Инженеринг 2000” е изграждането на компостиращата инсталация на завода за софийския боклук. Компанията е част от консорциума “Егерсман и Ко”, който спечели поръчката с цена от 46.5 млн. лв.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *