Българската култура минава изцяло на издръжка на еврофондовете?

За целта е създадена и Дирекция по еврофондовете, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Министерството на културата стартира работата по Музея за съвременни изкуства, а на откриването му само след два месеца се очаква и представител на норвежката кралска фамилия. Вежди Рашидов допълни, че Министерството на културата е готово с проектите за втория и последен и финализиращ етап на музея.
С европейско финансиране започва след месец ремонта на операта в Русе, където вече са минали процедурите. С европейско финансиране ще бъде ремонтирана зала „България“, като в момента тече процедура, но надеждите са до един-два месеца зала „България“ да стане помпозна, шикозна, европейска сграда за най-представителната част на българските музиканти. С европейски пари ще се направи ремонт сцената на сградата на театъра и операта във Варна.
На 22 март са одобрени над 50 проекта на частни музикални и танцови трупи, които ще бъдат финансирани с 150 хил. лв.
Министерството на културата кандидатства за европейски пари за 5 нови музикални фестивали през следващата година – „Изкуството на Беломорието“, Гоце Делчев, „Музика над вълните“ в Русе, „Песенен фестивал“ в Девин, „Фестивал на духовите оркестри“ в Северозападна България, „Фестивал на Балканската музика“ в София.
Следващата седмица ще бъде направена първа копка на археологията на Св. Кирик, където съвместно с Министерство на регионалното развитие и благоустройството един грандиозен проект за целия остров по еврофондовете. Амбицията е до края на мандата е да се изгради първи Национален паметник на българската археология. На този етап са намерени 4 млн., за да почнат ремонти и реставрации и изграждане на археологическия музей.
Вежди Рашидов се похвали, че „първата реформа за България“ е на Министерството на културата и „тя приключи“. Трети месец българските театри работят на делегирани бюджети, а представленията, за които имаше отлив на зрители през изминалата година, в момента за тях билетите са изкупени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *