Българската онлайн платформа за продажба на билети Weemss с амбиции за глобалния пазар

В интернет има множество платформи, които позволяват на хората да купуват билети за различни събития. За потребителите няма кой знае какво значение каква платформа използват, за да купят билета, но за организаторите на събития това решение често е доста трудно и всъщност обикновено има отражение и върху потребителите.

Българската компания Web and Events е създател на изцяло новата платформа Weemss, която има амбицията да даде доста по-голяма свобода на организаторите и да улесни продаването и купуването на билети онлайн. Weemss вече е достъпна за всички желаещи, като се опитва да промени модела на този тип платформи. Тя може да се използва от всеки без ограничения, като след приключване на продажбите организаторът трябва да й преведе 2.5% от стойността на всеки продаден билет. Ако някой организира събитие с безплатни билети, то тогава няма да плаща нищо.

Самото таксуване на потребителите не преминава през системата на Weemss, а се извършва от избрания от организатора доставчик. Компанията е сключила партньорства с водещите системи за онлайн разплащания у нас и в международен план. Организаторът получава парите си веднага, щом потребителят извърши плащането.

Освен това той може да разполага със своята база данни, като Weemss няма да я „чете“ или използва за каквито и да е други цели, казва Ованес Ованесян, съосновател на Weemss. За компанията сигурността е приоритет, като информацията се съхранява в процесионален дейта център в Амстердам, а всички връзки разчитат на SSL/TLS връзка със 128-битово криптиране. Преглеждането на клиентска информация може да се случи само след изрично съгласие на нейния притежател и само от старши служител на компанията. Не се пази информация за кредитни карти, като това е поверено на Braintree Payments, една от водещите компании в тази сфера. „Използваме едни от най-добрите компании за всичко, за да могат клиентите да са спокойни за своята информация“, казва Ованесян.

Процесът на работа на Weemss е създаден с идеята да бъде максимално лесно. „Като организатори на събития, сме наясно какво е необходимо на този тип компании и знаем какво им липсва в повечето сегашни платформи. Използвахме и много от нашето ноу-хау в Weemss, което ни позволи да развием платформата така, както искаме“, допълва той.

Организаторът може да се регистрира безплатно и веднага да започне да работи с платформата. Той има пълната свобода да създава формуляри за онлайн купуване на билети, като за целта може да използва вградената платформа с готови модули. Тя може да се конфигурира по най-различни начини и да се персонализира с текст и изисквания по желание.

Накрая готовият формуляр може да се вгради във всяка интернет страница чрез код. Принципът е практически идентичен с този на вграждане на клип от YouTube например. Системата може да се конфигурира и с множество различни категории билети, конкретна бройка, кодове за отстъпка и др. Организаторът получава в реално време точна информация за броя на продажбите, реалните получени плащания, резервираните билети и данните на потребителите, които те са въвели във формуляра. Той ще има възможност да връща пари, да отменя билети, да ги отбелязва като платени, да сменя името на получателя и др.

Страницата за билети също може да се персонализира.
Фотограф: Weemss

„Когато потребителят има проблем, той ще комуникира директно с организатора, а не с нас“, казва Ованесян. Това значително ще улесни и двете страни, които ще могат да намерят решение или да се уговорят за преференции или отстъпки при групи и т.н. „При сегашните платформи те прекъсват връзката с организатора и потребителят получава уклончиви отговори или откази, защото даденото му желание го няма в договора на посредника с организатора“, допълва той. При Weemss това е избегнато и комуникацията е директна.

Има и възможност и за чекиране на пристигналите в деня на самото събитие, проследяване на процеса на регистрацията. Самият той е опростен чрез сканиране на баркод от билета, който потребителят може да разпечата сам преди да пристигне. Компанията обмисля и мобилно приложение и QR кодове, които допълнително да улеснят процеса на регистрация в деня на събитието.

Работата по проекта е отнела около две години, като по него работят четирима души. Компанията-майка Web and Events съществува от 2009 г., като през това време организира различни събития. „Наложи ни се да си разработваме различни системи, които да ни улесняват работата, защото ги нямаше другаде. Накрая решихме да ги обединим в обща платформа и да я предложим на всички организатори“, казва Ованесян.

Той е уверен, че Weemss ще се радва на голям интерес не само на българския, но и на международния пазар. Споделя, че целта на компанията са предимно организаторите на малки и средни събития, макар че платформата може да се справя и с по-мащабни събития. Weemss вече е преведена на 40 езика и поддържа 160 валути.

Амбиция на Weemss е глобалният пазар, но ще започне с поетапно навлизане първо в страните, където има по-голяма нужда от подобни платформи. Според Ованесян много компании бъркат, като от самото начало се насочват към САЩ, където макар и да има много голям пазар, той е и с много сериозна конкуренция. Същевременно има много други държави, в които пазарът е практически празен и същевременно се нуждае от внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *