Българската православна църква почита паметта на Свети Георги Победоносец

Воинът-победител е покровител на войската, а православната църква си спомня често неговия подвиг и всяка година на 6 май прославя богослужебно паметта му.
Освен голям църковен празник, Гергьовден е и празник на храбростта на българския воин. По традиция тържествата ще започнат с освещаване на бойните знамена и полагане на венци пред паметника на Незнайния войн в София. Военният парад и тази година ше бъде без показ на военна техника.
Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената–светини започва в 9.00 часа. Час по-късно, на площад „Княз Александър Първи“ ще започне и военният парад, командван тази година от заместник началникът на военноморските сили комодор Румен Николов. В него ще се включват три вертолета – един Ми17 с националното знаме, който ще открие парада, и два вертолета „Кугър“, които ще го ескортират.
В парада ще участват седем блока военни. Знамената ще бъдат предвождани от знамения взвод на Националната гвардейска част. В 12.00 часа пред Президентството ще има тържествена смяна на гвардейския караул.
Заради празника Националният военно-исторически музей отново ще отвори врати със специална програма, с която ще се даде и начало на тържествата, посветени на 95-годишнината на музея.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *