Българските евромъки – заслужава ли си?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Да се надява ли София на стартов сигнал за еврото?

България разчита, че скоро пред нея ще се разтворят портите на еврозоната. Все пак страната е сред малкото, които изпълняват критериите. Защо тогава германски експерт твърди, че евро-шансовете на България са минимални?

 

 
Гунтер Дойбер, експерт за Източна Европа в Дойче Банк, е реалист. А това го кара да гледа скептично на българските амбиции за въвеждане на еврото. Дойбер припомня, че България не за първи път изявява желание за членство във валутния механизъм ЕRM-2, т. нар. евро-чакалня. Само че според него и този път институциите, отговарящи за приемането на една страна в еврозоната, сред които Европейската комисия и Европейската централна банка, са скептично настроени спрямо българския евро-стремеж:
„Съмненията спрямо България са основателни“
„Сега българското правителство се опитва да увеличи натиска, за да бъде приета страната му в този механизъм. Друг въпрос е дали това е продуктивно, защото членовете на ЕС имат основания за съмненията си спрямо България. Мисля, че шансовете й са минимални“, казва експертът на Дойче Банк.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Сбогуване с евро-мечтата?
Тези съмнения, според него, са свързани най-вече със способността на все още неукрепналата българска икономика да бъде интегрирана в общата парична политика на еврозоната, при това в средносрочен план. Откъде идват тези съмнения, при положение че страната изпълнява критериите за членство в еврозоната? Според Гунтер Дойбер никой не настоява за нови, по-строги критерии, а за по-коректно спазване на сегашните правила за членство в еврозоната:
„Трайното спазване на критериите за членство в еврозоната вече е заложено в правилата, но досега то не беше така строго съблюдавано. Ние смятаме, че фокусът трябва да падне точно върху контрола за устойчиво спазване на конвергентните критерии“, казва експертът на Дойче Банк.
Той припомня, че това устойчиво развитие е дефинирано чрез външнотърговските позиции и текущата сметка на една страна, чрез способността й тя да издържа на натиска на конкуренцията. „В това отношение България има масивни проблеми. Достатъчно е да погледнем дефицитите й по текущата сметка през последните години, които се измерваха в двуцифрени числа“, казва експертът на Дойче Банк.
Кой е виновен за българското буксуване?
Дойбер не отрича, че има и външни фактори, които допринасят за скептичното отношение на европейските институции по отношение на амбициите на България да влезе в механизма ЕRM-2, а оттам и във валутния съюз. Според експерта обаче влияние има не толкова сегашната криза в Гърция: „Мисля, че що се отнася до България, от значение е това, което се случи в балтийските страни“, казва Гунтер Дойбер. Става дума най-вече за това, че някои от тях също имат валутен борд и чакат вече от години във валутния механизъм ЕRM-2 без големи шансове за членство в еврозоната. Експертът на Дойче Банк припомня, че световната криза е показала уязвимостта на икономиките в тези държави.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Жертвите в името на еврото крият неподозирани рискове
Дойбер подчертава, че тяхното икономическо развитие е сходно с това на България, което усилва скептицизма на европейските институции спрямо българските евроамбиции. Нещо повече: според експерта на Дойче Банк прекалено дългият престой в чакалнята на еврозоната засилва още повече съмненията по адрес на кандидатите. „Не знам дали България не би трябвало да си спести всичко това“, казва Дойбер.
Залогът е прекалено висок
Според експерта София трябва да си направи изводи от случилото се в балтийските републики: „Скептично отношение предизвиква и политиката, която подчинява всичко на една цел – членството в еврозоната. По този начин страдат други икономически цели. Свидетели сме на това как в Прибалтика се прави всичко възможно, за да се влезе най-после в еврозоната, а това означава драматична рецесия, само и само да се спази критерия за бюджетния дефицит. Икономиката в някои от тези страни се сви с 10-15 процента“, припомня Гунтер Дойбер.
Ето каква е препоръката му към София: „Бих се запитал дали си заслужава да се подчини всичко на тази цел. Да не говорим, че в случая с България влизането в еврозоната дори не е възможно при сегашните условия“, казва Гунтер Дойбер, експерт за Източна Европа в Дойче Банк.
 

 Маринела Липчева-Вайс, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *