Българските зеленчуци са по-скъпи от вносните

Цената на българските оранжерийни домати е с около 5.5% по-ниска, а на доматите от внос съответно с около 3.5%.  При българските оранжерийни краставици е отчетено поевтиняване с 3%, а при краставиците от внос се наблюдава леко поскъпване.
През периода цените на българските оранжерийни зеленчуци остават на по-високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос. Спад на цените на седмична база е регистриран при салатите (15%), репите (8%) и зелето (5%); Цените на останалите плодове и зеленчуци се движат около нивото от предходната седмица с отклонения в двете посоки ±01%.
През изтеклата седмица цената на захарта продължава плавно да се покачва, като спрямо предходната седмица е регистриран слаб ръст от около 0.5%.
В същото време се запазва тенденцията на намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.7%. Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходната седмица. Цените на млечните произведения остават стабилни, а при цената на кравето масло е отчетен лек спад средно с около 2%. Седмичните колебания при цените на месото, месните произведения и рибата са незначителни в диапазона ±0.5%.
Цените на едро на варивата остават стабилни, а при ориза се наблюдава леко поскъпване средно с около 2%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *