Българските туристи се завърнаха в … България

И докато през първите три четвърти от 2010 г. тази тенденция в туристическата индустрия даваше тласъка за развитието на отрасъла, то през последното тримесечие нещата се обръщат и все повече българи решават да се възползват от услугите на родните хотели.
В първите три месеца на 2010 г. броят на нощувките в българските хотели намалява с 8.4%, като това се дължи на срив на вътрешния туризъм с 15.8%, но при ръст с 2.1% на посещенията от чужденци. Следващите 6 месеца броят на нощувките нараства на годишна база с 9.7%, но нощувките на българи се увеличават само с 0.7%.
През последните три месеца на годината броят на нощувките в българските хотели бележи ръст от 8.2%, като при посещенията на български туристи увеличението е с 10%. Този обрат обаче е съпътстван от забавяне на ръста нощувките на чужденци през последното тримесечие на годината. За разлика от промишленото производство например, туризмът е много по-гъвкав като отрасъл и ако бъдат взети подходящите мерки страната ни може да запази високия темп на развитие постигнат през 2010 г.
Последният доклад на Евростат за туристическия отрасъл в Европа, показва, че България следва присъщата за целия Европейки съюз тенденция на повишаване на броя на нощувките, съчетан със спад на броя на пътуванията на европейските граждани.
През 2010 г. туристическите пътувания на българите са намалели с близо 30% на годишна база при спад с едва 1% за целия Европейски съюз. В същото време пътуванията на туристите във Финландия и Швеция са нараснали съответно със 17.4% и с 20.2%.
Може да се каже, че съживяването на европейския пазар като цяло предстои и ако българският туризъм успее да предложи по-високо качество на услугите той ще бъде в добра конкурента позиция на европейския пазар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *